TURJENTER: Marie Tjelle og Ingeborg Klungerbo er erfarne turjenter etter ett år på folkehøyskole der friluft stod i fokus. Foto: Herborg Skar

Bruker friluftsliv som hverdagsterapi

Høsten 2020 er nok en av de tyngste mange har opplevd. Den Norske Turistforeningen oppfordrer nå til at flere kommer seg ut i marka og finner terapi i det å være ute i skog og mark.
Onsdag, 25 november, 2020 - 13:16

2020 har bydd på en enda tyngre høst enn vanlig for de aller fleste. Det har vært en økning i antall koronasmittede og det ble nylig innført strengere smittevernstiltak her i Oslo.

Dette har ført til at det er mange unge som sitter mye hjemme og som sliter med å opprettholde den sosiale kontakten de fleste trenger for å ha det bra i hverdagen.


VEIVALG: Ingeborg Klungerbo synes det er enkelt å finne riktig vei, på tross av at skiltene til Kobberhaughytta ikke nødvendigvis peker deg mot korteste alternativ. Foto: Herborg Skar 

Den Norske Turistforeningen oppfordrer derfor nå til at så mange som mulig skal komme seg mer ut i friluft.

– Vi ønsker at marka skal være lett tilgjengelig for alle og enhver. Ved å vise frem fine lokale turmål, håper vi at vi kan lokke flere ut i marka, sier Hanne Tretterud Lund, Teamleder for Nærfriluftsliv i DNT i Oslo og omegn. 

Selv om alt av gruppeturer er avlyst, holder de fremdeles betjente og ubetjente turisthytter åpne for turgåere.


STIMERKING: Turistforeningen har merket stiene med enten blå eller rød merking. Slik kan du enkelt finne fram til ditt turmål. Foto: Herborg Skar 

Ny i byen 

Psykolog Kitty Byng ser flere problematiske sider ved den isolasjonen mange nå opplever under nedstegningen av Oslo.  

– Jeg frykter at den største faren er ensomheten, sier Byng.

Hun mener noen av de mest utsatte kan være de som har flyttet til et nytt studiested og ikke har et godt etablert sosialt nettverk.


VAFFELKOS: Marie Tjelle og Ingeborg Klungerbo unner seg en vaffel fra Kobberhaughyttas café. Foto: Herborg Skar 

Marie Tjelle flyttet til Oslo denne høsten. Hun kjente ikke så mange her fra før og synes at det nå for tiden kan bli både kjedelig og ensomt i storbyen. Hun setter stor pris på å ha venninnen, Ingeborg Klungerbo, som har bodd her en stund og kjenner området. 

– Jeg går veldig mye tur rundt om i byen, men det er fantastisk å ha noen som kan tipse om turer i marka også, sier Tjelle.

Journalen får bli med de to jentene når de skal på tur til DNTs betjente hytte, Kobberhaughytta. De gleder seg til å få et avbrekk fra den ellers hektiske hverdagen med skole og jobb.  

– Det å ta seg en tur ute i marka er for meg et nødvendig pusterom fra alt det man stresser med ellers, sier Ingeborg Klungerbo

De er begge enige om at noe av det beste med å være ute akkurat nå i høst, er at man kan møte vennene sine og å være sosial på en trygg måte. 

Kobberhaughytta 


LETT TILGJENGELIG: Kobberhaughytta ligger i Nordmarka. Man kan ta buss til Sørkedalen skole eller T-bane til Frognerseteren, og enkelt finne riktig sti derfra. 

Et av Nordmarkas populære turmål er Kobberhaughytta. Den er åpen hver fredag til søndag nesten hele året. Hit kan man gå for å kjøpe kaffe og vafler, eller for å overnatte. De har opplevd et økende antall besøkende nå i høst.

– Min personlige erfaring er at det er flere på tur i marka nå i høst, sammenlignet med hva det var høsten 2019, sier driftsleder Erlend Birkeland.

Også etter den siste innstrammingen av koronatiltakene har det vært mange besøkende innom kafeen på Kobberhaughytta. Birkeland har et inntrykk av at folk som er på tur er i godt humør.

– Jeg mener at en god tur er godt for helsa, om det så er en tur til en markastue, til en topp med fin utsikt eller et vann hvor man kan sette seg ned med en kaffekopp.


BESTYRER: Det er Erlend Birkeland som har vært bestyrer på Kobberhaughytta de siste 2 årene. Foto: Herborg Skar 

Viktigheten av et turmål

Psykolog Byng tror at nettopp det å ha et ordentlig turmål der man kan sette seg ned med en kaffekopp er en viktig del av terapien i det å være utendørs.

– Om man for eksempel klarer å komme seg til toppen, overnatte ute eller å navigere seg fram så kan man oppleve en stor mestringsfølelse, og det kan ha positiv innvirkning på selvfølelsen til mange, forklarer Byng. 

Mestringsfølelse, aktivisering, det sosiale aspektet og de naturlige omgivelsene er sammen med på å påvirke sinnstilstanden til mennesker i en positiv retning. Byng er likevel klar på hva hun tror er vitkigst.

– Jeg tror nok at det meste av terapien du kan finne i friluftsliv ligger i det å være i aktivitet. Det er jo slik det blir frigjort endorfiner, sier Byng.


BÅL: Ingeborg Klungerbo varmer kalde føtter på bålet. Foto: Herborg Skar

Den Norske Turistforeningen ønsker at flere skal komme seg ut og ikke bare sitte inne nå i høst.

Hanne Tretterud Lund fra DNT tror ikke nødvendigvis at du trenger å være i så hard fysisk aktivitet for å oppnå en effekt. Hun tror det å være ute i marke er nok i seg selv og viser til studier som ser på hvordan hjernen påvirkes av noe så enkelt som å være omringet av grønn skog.

– Du får en helt annen effekt av å løpe på en sti ute i skogen enn av å løpe på en tredemølle på et treningssenter. Det vet vi som har prøvd begge deler, sier Tretterud Lund.


MATPAUSE: Jentene finner rasteplass nede ved et vann. Marie Tjelle og Ingeborg Klungerbo. Foto: Herborg Skar. 

Miljøpsykologi 

Forsking tyder på at man kan redusere mengde stress man opplever ved å være ute i naturen. Miljøpsykologi begrunner dette i at et urbant miljø inneholder høy kompleksitet, intensitet og bevegelse. Dette kan oppleves som stress hvis du utsettes for det over tid.

Grunnen til at naturstimuli er stressreduserende er at natur har en tendens til å ha en mindre stressende påvikning på mennesket.

Emneord: 
Tags: