Til tross for situasjonen holder skuespiller Conrad McLean og maske- og hår-designeren Ida Karoline Kristiansen humøret oppe på sett. Foto: Frida Synnøve Høyås

COVID-19 satt en stopper for eksamensinnspillingen

Filmene lager de likevel.
Mandag, 2 november, 2020 - 13:07

Da Norge stengte skolene 12. Mars 2020 ble alt av undervisning og eksamener flyttet til digitale plattformer.  For de praktiske studiene var dette utfordrende, og det har gått særlig utover læringsutbyttet ved praktiske studieløp, som Film og TV ved Westerdals, Høyskolen Kristiania. Instituttleder Leif Holst Jensen ved Westerdals institutt for film og medier sier det har vært vanskelig både for studenter og fakultetet.

– Noen av de studentene som ble hardest rammet av nedstengingen er våre film og TV-studenter. For de praktiske kreative fagene som er avhengig av teknisk utstyr og fysisk samarbeid var det vanskelig å gi et godt alternativ med web-undervisning og alternative eksamensformer. I praksis er vi blitt tre-fire måneder forsinket, skriver han til Journalen.

Skulle begynt på bacheloroppgaven

Da skolen stengte fikk Film og TV-studentene skriftlig hjemmeeksamen slik at også de fikk fullføre semesteret. De trengte derfor ikke å produsere denne filmen, og de stod fritt til å begynne å planlegge bacheloren, som er en film som skal spilles inn i begynnelsen av 2021. 


Simen Sørhaug og de andre studentene ved Film og TV er bekymret for hvilke konsekvenser COVID-19 vil ha på arbeidsmarkedet studentene snart skal ut i. Foto: Frida Synnøve Høyås 

– Det var aldri noen tvil om hvorvidt vi skulle gjøre ferdig filmen eller ikke. Selv om vi måtte finne helt nye skuespillere, og nye steder å filme. Vi måtte egentlig fikse alt på nytt. Noe som har vært krevende, sier Teodor Sven Bø som er produsent-student ved Westerdals.

Teodor produserer kortfilmen “Vi”, som ble spilt inn i området Sørenga/Barcode i september. Han forteller at uten produksjonene de lager underveis i studieforløpet har de ingenting å vise til når de er ferdige på studiet. 

Regissør Mikkel Dammen er svært takknemlig for at gruppen har valgt å komme sammen for å produsere filmen, til tross for omstendighetene. 

– Det er rart å regissere igjen, etter fem måneder uten. Det er ikke en praksis jeg har kunnet øve på alene hjemme i hybelen min akkurat, sier han.

Strenge krav til smittevern på sett

Leif Holst Jensen sier at de følger råd for smittevern, og at hans største bekymring nå er å holde stab og studenter friske og smittefri.

– Det stilles særs strenge krav til smittevern på opptak, ved bruk av klipperom og i lydstudio. Akkurat nå er jeg mest redd for at noen studenter eller ansatte skal få smitte, spesielt med tanke på konsekvensene i form av ny nedstenging eller karantene. Nye forsinkelser og lengre nedstengning vil være krevende. Spesielt for våre førsteklassinger som knapt er kommet i gang med studiene, skriver han til Journalen.


Teodor Sven Bø og de andre filmstudentene sier at de håper alle overholder reglene for smittevern slik at de får gjennomføre bacheloren sin som planlagt i begynnelsen av 2021. Foto: Frida Synnøve Høyås 

– Vi må beregne mer tid til alt vi skal gjøre på sett. Alt og alle skal sprites, masker skal av og på og alt er litt mer knotete. Men vi får det til, sier Teodor Sven Bø.

Antall registrert smittet med COVID-19 har økt kraftig siden i sommer, og smittetallene fortsetter å øke i følge tall fra FHI. Det er derfor uvisst om film-studentene vil kunne gjennomføre bachelor-produksjonen sin førstkommende vinter som planlagt eller ikke. 

Emneord: