Ane Finstad har drevet med musikk hele livet. Nå har hun sluppet sin første musikkvideo til sangen "Hurts". Foto: Tommy Kristiansen.

Denne artisten tok grep da koronapandemien satte grenser

Ane Finstad (29) fra Horten er en av mange artister som ikke får holde konserter som følge av koronapandemien. Det synes hun er kjipt, men sammen med manageren har hun brukt høsten til å skape nye prosjekter.
Mandag, 23 november, 2020 - 20:32

Ane Finstad har drevet med musikk hele livet, og ble nylig ferdig med utdannelsen sin ved Lillehammer Institute of Music Production and Industries. På fredag kom hun med sin første musikkvideo under artistnavnet Ane.Fin. Sammen med manager Charlotte Tilseth, hadde hun store planer for musikkvideoen. 

– Vi startet prosjektet tidlig i sommer. Vi ville veldig gjerne finne noen å jobbe med som var dyktige faget, og som kunne ha tro på prosjektet og hjelpe oss i riktig retning. Flere kreative prosesser ble startet opp, forteller Tilseth.

Måtte tenke nytt

Finstad skriver at koronasituasjonen gjorde det utfordrene å gjennomføre en full produksjon. Hun forklarer at de, som mange andre artister, hadde mistet masse inntekter og at det ble fysisk utfordrende å samle mennesker. 

– De vi var i dialog med hadde også mistet mye jobb, og var derfor opptatt med andre typer inntektsbringende arbeid som gjorde at vi ikke ble prioritert, sier hun.

Dette stoppet derimot ikke Finstad og Tilseth, som sammen har opprettet Kjærlig AS. Etterhvert begynte de å tenke på hva de kunne få til alene, og kom frem til at de skulle klare å skape en helhet mellom det musikalske og visuelle. 

På musikkstrømmetjenesten Spotify beskriver hun musikken sin som en kombinasjon av forskjellige sjangere innen pop-musikk, og ærlige tekster. Der har hun hittil utgitt tre sanger, “Ego”, “Fast i deg”, og hennes nyeste singel, “Hurts”. 

– Jeg valgte å lage min første musikkvideo til sangen “Hurts” både fordi jeg ønsket å uttrykke meg som artist, men mest for å underbygge budskapet i låta, forklarer hun.

Usminket


MED OG UTEN SMINKE: Ane Finstad ønsket å få frem et viktig budskap i sin nye musikkvideo. Foto: skjermdump fra YouTube.

– Låta handler om å dele hvordan man egentlig har det, på innsiden. Mange av oss tar på en maske, både mentalt og fysisk, hvor man ikke uttrykker sine ekte følelser. Det er ofte litt skamfullt at ting ikke er “top noch”. Man skal gjerne både se super ut og ha det helt supert samtidig. Det er ikke menneskelig, og det vil jeg få frem!

Videoen viser nærbilder av Finstad, som bytter på å være fullt sminket og usminket. Bak kameraet var manageren. 

– Min rolle i musikkvideoen var, som alltid, alt annet enn å være foran kameraet eller på scenen. Så jeg var en slags creative director og regissør, samt kamerakvinne. Vi filmet mange ulike seanser, men valgte å gå for det aller beste: kun Ane i bildet, skriver Tilseth.

Hun sier videre at Finstad er en klippe til å formidle, og hennes rene uttrykk var det viktigste å få frem i videoen. Hun forteller også at en viktig rolle hun har som manager er å motivere og engasjere slik at artisten til enhver tid har tro på at hun er god nok. 

– Det er klart at en managers viktigste oppgave er å selge produktet – artisten, til medier og samarbeidspartnere. Her må man kanskje tørre å tenke litt utenfor boksen i disse tider. Man må tørre å ta litt sjanser man kanskje ellers ikke hadde gjort i en pandemi-fri verden, mener hun.

Riktig timing

Tilseth har jobbet som manager tidligere, men byttet karriere i 2016. Da kjente hun seg ferdig i manager-rollen. Hun forteller at hun har kjent Finstad i åtte år, og de har gjort alt bestevenner gjør. 

– Så vi kjenner hverandre ekstremt godt, og har brukt lang tid på å finne ut hvem vi er sammen og hver for oss. Ane har hele tiden vært tydelig på at hun har ønsket jeg skal jobbe med henne når vi begge var klare for det. 

– Da pandemien traff, ble jeg langtidspermittert. På samme tidspunkt ble Ane ferdig med utdanningen sin, og da var vel timingen rett. Ane overbeviste meg om at dette var det eneste rette å gjøre. Det stemte, sier Tilseth. 

Finstad forteller at koronapandemien har påvirket henne både som artist og på privaten. 

– Det kjipeste for min del er det å ikke kunne spille live. Jeg elsker å spille konserter og kjenne på skikkelig feedback fra publikum. Jeg elsker å dele musikk med andre, så jeg kan se og kjenne på hvordan folk relaterer seg til musikken min, forteller hun. 

Manageren forteller at den siste perioden har vært rimelig hektisk til tross for koronapandemien og mangelen på konsertmuligheter. 

– I forbindelse med slippet til sangen «Hurts», spilte vi også inn podcasten «Ane.Fin & Folk». Dette var samtidig som vi spilte inn musikkvideo og holdt på med andre prosjekter. Ellers handler det om å ta gode, langsiktige avgjørelser – tørre å gjøre prosjekter på egen hånd, og ha litt Pippi-mentalitet; «dette har jeg ikke gjort før, men det får jeg sikkert til.”, sier Tilseth.

Hun forteller videre at de for øyeblikket jobber med det største prosjektet i Anes karriere, noe Finstad selv gleder seg veldig til.

– Dette er et prosjekt som krever store eksterne krefter og gjør at vi virkelig kan sette Ane på stjernekartet, påstår hun, uten å kunne røpe hva det innebærer før i februar.

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: