Julegrana er et symbol på håp og lys i desembermørket. Foto: Mette Randem/Frelsesarmeen

Digital julegrantenning

I fjor møtte hundrevis av mennesker opp for å feire 100 år med julegrantenning på Universitetsplassen. I år blir det ikke sånn.
Onsdag, 25 november, 2020 - 11:12

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) informerte på pressekonferansen 6. november at hele Oslo skulle stenges ned. Ett av tiltakene ved denne sosiale nedtstengingen var at alle sosiale samlinger utenfor private hjem skulle forbys. 

– Oslo har i dag sosial nedstenging, så julegrantenningen i år blir annerledes enn alle tidligere år, forklarer ordfører Marianne Borgen.

Ordføreren forklarer at det ikke er ønskelig at noen møter opp ved Universitetsplassen. 

– Det må dessverre bli slik av hensyn til smittevernet. Det er måten vi tar vare på hverandre i år, sier Borgen.

Lang historie

Julegrana har i over 100 år vært en påminner om håp og omtanke for de som har det vanskelig i jula. Det var Frelsesarmeens daværende sosialsjef, Othilie Tonning, som kom med ideen om at tente juletrær kunne gi gåp i desembermørket.

– Det blir en flott julegran, og den vil skinne som vanlig gjennom hele juletiden, slik den har gjort siden første gang den ble tent, sier Borgen. 

TV-sending

Kommunikasjonsrådgiver for Frelsesarmeen Geir Smith-Solevåg sier at de er i samarbeid med NRK om en direkte TV-sending fra plassen.

– Vi har et godt samarbeid med NRK. De produserer en direktesending fra Universitetsplassen, som begynner med julegrantenningen og deretter tar oss med rundt i landet.


I år vil Universitetsplassen være tom for folk, men treet skal være det samme. Foto: Mette Randem/Frelsesarmeen

Tradisjon

Selv om julegrantenningen blir annerledes enn tidligere år, er det viktig for ordføreren at budskapet rundt tradisjonen er det samme.

– At julegrana er tent er en viktig tradisjon her i Oslo, og derfor er det ekstra viktig at vi opprettholder den i denne spesielle mørketida. Lysene gir oss håp og glede, avlsutter ordføreren. 

Emneord: