På Kampen Kaffebar ble det helgen 24. - 25. oktober holdt et loppemarked i samarbeid med Fuglen kafé. Foto: Ingeborg C. Breivik

Et konsept utenom det vanlige

På Fuglen kafé verdsetter de tre ting: kaffe, cocktails og vintagemøbler. I helgen arrangerte de et loppemarked i samarbeid med Kampen Kaffebar.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 22:53

Fuglen kafé har holdt på siden 1963, men i løpet av årene har kaféen opplevd både nye eiere og et nytt konsept. I 2008 begynte Fuglen med kjøp og salg av vintagemøbler. Ansatt ved Fuglen og arrangør av helgens loppemarked, Emy Holta, forteller at Fuglens interesse for vintage begynte det samme året som de nye eierne tok over.

Alt er til salgs

– Einar tok over Fuglen i 2008, da kaféen egentlig skulle legges ned. Peppe er daglig leder, og han brenner for vintagemøbler. Han har samlet på alt mulig vintage i mange år, sier Holta.  

Hun forteller at noe av det som gjør at Fuglen skiller seg ut fra andre kaféer, er at absolutt alt av møbler og dekorasjoner i kaféen er til salgs. 

– Alt i kaféen vår er vintage, og alt er til salgs. Om man ser noe man liker kan man ende opp med å ta det med hjem. Jeg elsker det aspektet ved konseptet vårt, og tror det er hva som gjør oss unike i kafébransjen, forteller hun. 


Emy Holta fotografert blant noe av det som var til salgs i helgen. Foto: Ingeborg C. Breivik

Et nytt tilskudd

Selv om Fuglen har solgt møblene i kaféen siden 2008, forteller Holta at de første loppemarkedene ble arrangert for bare et par år siden. De ble arrangert i et ønske om å fremme Fuglens forhnadling av vintagemøbler.

– De tre delene av konseptet vårt - kaffe, cocktails og vintage - er like viktige. De er alle med på å forme identiteten til Fuglen. På dagen er vi en kafé, om kvelden er vi en bar, men salget av møbler foregår døgnet rundt. Så da vi opplevde at vintage-delen av konseptet ble glemt bort, bestemte vi oss for å begynne å selge møblene våre mer aktivt, sier hun. 

For øyeblikket er Fuglen under renovasjon, og det er grunnen til at loppemarkedet nå for første gang holdes på Kampen Kaffebar, istedenfor i Fuglens egne lokale i Universitetsgata. 

– Kampen Kaffebar er en av våre “søster-kaféer”, så når det ikke var mulig å holde loppemarkedet hos oss, var det bare naturlig å arrangere loppemarkedet her på Kampen, sier Holta.

Fremmer gjenbruk 

Holta forteller at det ikke er selve salget som driver Fuglens interesse for vintagemøbler, men heller det å fremme gjenbruk.

– Gjenbruket spiller en utrolig stor rolle for oss - du vil ikke tro hvor mange nydelige møbler som fortsatt bare kastes. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier arrangøren av loppemarkedet. 

En som deltok på loppemarkedet er student Christine Nygård (21). Hun forteller at hun leter etter skatter på loppemarkeder nesten hver helg. 

– Jeg elsker loppemarkeder og gjenbruk generelt, det har jeg alltid gjort. Men det er jo på ingen måte sånn at det alltid har vært “kult” å like den slags. Det har jo bare kommet inn i moten de siste årene, sier hun. 

Nygård forteller at hun er glad for utviklingen, fordi klimakrisen har ført til at vi befinner oss i en tid hvor det er svært kritisk at vi blir mer miljøbevisste.

– Miljøet er noe jeg virkelig bryr meg om, og det å se hvordan vi som samfunn fortsetter å ødelegge det er virkelig skremmende. Derfor er jeg så glad for at loppis har blitt trendy, fordi uansett om folk kjøper brukt fordi de bryr seg om miljøet, eller fordi alle andre gjør det, så bidrar det jo til mindre kjøp-og-kast-kultur, avslutter hun. 

Emneord: