Randi Fagerholt oppfordrer ungdom i Orkland til å følge smittevernreglene. Foto: Øyvind Brostrøm

Falsk trygghet på fest

Ungdom i Orkland holder ikke meteren på fest, men føler seg trygge med tanke på smittevern.
Torsdag, 26 november, 2020 - 11:35

– Dette er en vanskelig tid for ungdommen, men nå er det er viktig å tenke på de rundt oss, sier Randi Fagerholt, seksjonsleder for Forebyggende og patrulje ved Orkdal lensmannskontor.

En undersøkelse gjort av Journalen viser at de som fortsatt fester, sluntrer med de nasjonale tiltakene. 126 ungdommer fra Orkland mellom 15 og 30 år svarte på spørsmål om festing under korona.

75 prosent svarer at de ikke opprettholder en meter avstand, men likevel svarer godt over halvparten at de føler seg trygge med tanke på smittevern. Det kommer også frem at majoriteten har vært på fester med seks eller flere personer på det meste. 

– Jeg forstår godt at ungdom synes det er vanskelig å holde meteren på fest, likevel håper jeg at de respekterer de reglene som er satt. For det er jo en grunn til det, sier Fagerholt.

Hun forklarer at politiet merker liten forskjell på antall klager om støy i helgene, etter korona. Forskjellen er at festene har færre deltagere, og politiet har sett lite smittevernbrudd der hvor de har rykket ut. 

– Festklagene vi fikk etter korona fikk vi også før, men hvis antallet overskrider det som er anbefalt, kan vi gå inn og bryte opp, sier Fagerholt.

Lavt smittepress 

– Før sommeren hadde vi flere måneder uten noen smittetilfeller, og mange hadde skuldrene nede, sier Jimmy Wikell. 

Wikell er kommuneoverlege i Orkland, og forklarer at et generelt lavt smittepress i Orkland kan være årsaken.

– Mange har følt seg trygge fordi forekomsten av smitte ikke er stor her, men du skal ikke langt unna før smittepresset er noe helt annet, for eksempel i Trondheim, sier han. 

Kan føre til smitteutbrudd

I verste fall kan den falske tryggheten føre til et lokalt smitteutbrudd. Wikell forklarer at det kan bli bekymringsverdig hvis en smittebærer drar på fest med mange til stede. Kommuneoverlegen kommer derfor med et tydelig tips: 

– Har du en liten, sammensatt vennegjeng, så hold deg til den. Utsetter man seg for større grupper i helgene og kommer på skolen igjen på mandag, kan det bli problematisk, sier han.

– Vi ser også at veldig mange ungdommer tar forholdsreglene på alvor. Jeg blir svært positiv når jeg går på kjøpesentre og ser ungdom som spriter hendene og holder avstand, sier Wikell. 

Emneord: 
Tags: