Bøvelstad er en perle blant Markahyttene. Foto: Marius Dalseg Sætre

Får Markahyttene for seg selv

Hyttetilbudene i Marka er populære blant unge.
Onsdag, 4 november, 2020 - 11:15

Blant de som benytter seg av DNT Oslo og Omegns hytter og tilbud i Marka, er andelen studenter og unge voksne relativt høy. Antall henvendelser om Markahyttene har økt den siste tiden. DNT merker godt at folk er mer interessert i det nære friluftslivet. I media har man oppfordret folk til å bruke nærområdene sine. Frivilligkoordinator i DNT ung, Maria Gangås Skaare, er glad for dette.

– De aller fleste Markahyttene våre er fullbooket alle helger frem mot jul, sier Skaare.


Maria Gangås Skaare tipser om Markahyttene. Foto: DNT Oslo og Omegn

Midtukerabatt

Skaare ønsker å minne folk på at det er mulig å tilbringe netter på hyttene også midt i uka. Som følge av at flere Markahytter står ledige i ukedagene, har DNT innført en midtukerabatt på de fleste ubetjente hyttene i Marka.

– Jeg tror kanskje folk glemmer at hyttene er såpass nære at det er mulig å ta med seg sekken etter jobb, sove på en hytte og dra ned på jobb dagen etter. Som student kan du gjerne sitte hvor som helst å studere. Dessuten får unge mellom 13 og 26 sove på hyttene våre for 50 kroner natta, forteller Skaare.

Som følge av de nye restriksjonene må man nå booke hele hytta på forhånd. Hyttene er også stengt for dagsbesøk. Drar man opp for å sove på en hytte, risikerer man med andre ord ikke at det kommer flere og tar den ledige senga, slik det har vært tidligere.

– Man får hytta helt for seg selv, sier Skaare.


Enkelte Markahytter tillater firbente venner. Foto: Anna Elisabeth Løberg Kihle  

DNT Oslo og Omegn har 32 hytter i Oslomarka. I tillegg har de 3 betjente anlegg i og rundt Oslo – Kobberhaughytta, Sæteren gård i Bærum og det nye frilufsanlegget, Breivoll Gård i Ås kommune. Dette er store anlegg med overnattingsplasser som blant annet leier ut lokaler.

Ellers har DNT Oslo og Omegn en haug med ubetjente hytter, helt fra Kjekstadmarka i Asker og helt opp til Romeriksåsene. Wentzelhytta på toppen av Vardåsen i Asker er blant de helt nye hyttene.

– Vi har hytter som passer for alle. På enkelte hytter kan man også ha med seg hund. Noen av hyttene er store med plass til en hel skoleklasse som Mustadkroken og Nydalshytta i Lillomarka, sier Skaare.

Hett tips

Hytta Bøvelstad er, i følge Skaare, en perle ved et lite vann som DNT gjerne vil ha enda flere besøkende til. For å komme til denne hytta, går man inn fra Bysetermåsan og til Øvresaga, som også er en DNT hytte. Om man ikke vil gå resten av turen til fots, kan man låne kano og padle helt inn til idylliske Bøvelstad.

– Et hett tips nå i korona, når man ikke kan være sammen med så mange mennesker på en gang, så er de tre hyttene Drømmen, Røverhula og Stallen, veldig små hytter med plass til to personer. De er kjempefine, forteller Skaare.

Skaare nevner Vikkelihytta som et flott sted for toppturer. Vikkelihytta i Romeriksåsene er den nordligste av Markahyttene.

– Folk glemmer ofte Romeriksåsene. Her kan man kan gå flere topper på én dag. Og på vinteren er det masse snø der, sier Skaare.

Hyttene Katnosdammen, Fuglemyrhytta og Tømtehyttene er blant de mest populære blant unge. Disse hyttene blir fort fulle og har lange ventelister.


Mathilde Bakken Arneberg med familien på Fuglemyrhytta. Foto: Privat

Avbrekk fra jobb og studier


Mathilde Bakken Arneberg anbefaler Markahyttene. Foto: Privat

Mathilde Bakken Arneberg (27) er blant de unge som tar i bruk hyttene. Arneberg skulle ønske hun fikk benyttet seg enda mer av hyttene til overnatting da ikke alltid kabalen går opp i en hektisk hverdag. Arneberg forteller videre at man må huske at Markahyttene også kan brukes til dagsbesøk.

– De serverer også helt fantastiske kanelboller. Perfekt stopp på en løpetur, sier Arneberg.

Hun har vært mest på Fuglemyrhytta. Som følge av pandemien synes hun det har vært ekstra deilig å ha hele hytta for seg selv.

– Jeg vil uten tvil anbefale hyttene til andre, både til dagsturer og overnatting. Som DNT medlem får du veldig gode priser, og DNT har også satt ned prisene i ukedagene. Perfekt til en liten hverdagsferie, og et avbrekk fra jobb og studier, sier Arneberg.  

 

Emneord: