Soloppgang. Foto: Stine Myking Beka.

Kan bli slutt på å stille klokken

I 2018 fremmet EU-kommisjonen forslag om en stopp på å stille klokken hvert halvår. Dette kan føre til mørkere dager i vinterhalvåret.
Onsdag, 25 november, 2020 - 14:38

Forslaget til Europakommisjonen innebærer at ordningen vi nå har, der vi skifter mellom vintertid og sommertid hvert halvår, forsvinner.  Europaparlamentet foreslår at det skal være opp til hvert enkelt medlemsland av EU selv å bestemme om de vil innføre full sommertid eller full vintertid. 

Flere i Norge er bekymret for det som kan bli den nye ordningen. Avhengig av hva Norge velger å gjøre, kan vi få en time mindre dagslys om vinteren. Flere forskere ser en sammenheng mellom mengden dagslys vi får, og vår psykiske helse. En studie gjort av Beecher et al. fant en link mellom soltimer i løpet av dagen og psykiske vansker. 

– Dette tyder på at sesongmessige endringer i lys og mørke påvirker vår psyksiske helse, skriver forskerne i studien. 

Nivå av vitamin D

Studier viser også at lave nivåer av D-vitamin har en sammenheng med høyere risiko for depresjon. Solen er en av de viktigste kildene våre til D-vitamin. Mindre sol om vinteren kan dermed føre til lavere nivåer av D-vitmain. 

– Lave nivåer av D-vitamin er assosiert med klinisk signifikante depressive symptomer hos de vi undersøkte i studien, skriver Kerr et al. i sin studie av sammenhengen mellom vitmain D nivåer og depressive symptomer hos friske, unge kvinner. 


Grått vær Foto: Helene Lode 

Fortsatt uenighet

Sommertid ble innført i 1916 i en rekke land i Europa. Norge fulgte etter i 1980. Ordningen med sommertid ble innført for å få en time mer dagslys på kveldene. 

Det er fortsatt uenighet i EU-kommisjonen. Kommer de til en enighet, er det sannsynlig at Norge vil følge etter. 

– Mange mener mye om å stille klokken. Om forslaget blir vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier tidsminister Iselin Nybø i en offentlig tekst fra regjeringen. 


Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Marte Garmann

Må fortsatt stille klokken

- Mange har håpet på at det snart blir slutt på klokkestillingen. Det blir det altså foreløpig ikke. Et plaster på såret er at vi får lysere kvelder. Det er godt nytt for både A- og B-mennesker, sier Torbjørn Røe Isaksen (H) i en uttaltelse til regjeringen.

Flere land i europa går allerede hele året uten å stille klokken frem eller tilbake, blant annet Island og Russland. EU utførte i 2018 en undersøkelse som handlet om temaet. 4,6 millioner mennesker fra alle de 28 medlemslandene svarte. Resultatet viste at 84 prosent av de som svarte på undersøkelsen ville ha en ende på å stille klokken til sommertid og vintertid. 

 

 

 

 

Emneord: