Ido (26) ble møtt med diskriminerende uttrykk under jobbintervjuet hos Vitusapotek. Foto: Ismail Burak Akkan

Gikk fra jobbintervjuet med tårer i øynene

Ido Adan (26) trodde det skulle være et helt vanlig jobbintervju. Men sjefen kom med en rekke upassende spørsmål.
Onsdag, 4 november, 2020 - 13:41

– Hvor er du fra, hadde sjefen på Vitusapotek på Stovner senter spurt Ido Adan (26) under jobbintervjuet.

Adan svarte at hun var fra Somalia.

– Etterpå sa han at somalierne er innvandrere som ikke jobber. Han begynte å vise noen statistikk fra PC-en sin, som jeg ikke forsto helt, forteller Adan. Hun måtte stikke fra intervjuet med tårer i øynene etter disse handlingene. 

Adan har fagbrev som apotektekniker og har jobbet på ulike apoteker, inkludert et av apotekene til Vitusapotek. Det var venninna hennes, som jobbet der, som sa at apoteket trenger en vikar. Hun anbefalte Adan til sjefen, og han tok kontakt med henne for et intervju med henne. Etter at de var ferdige med intervjuet, skal han ha begynt å snakke om hennes etnisitet istedenfor kompetanse og erfaring. 

Etter den ubehagelige hendelsen fortalte Adan hva som hadde skjedd til vennene sine, og folk begynte å dele saken på sosiale medier. Etter hvert fikk saken stor oppmerksomhet, og ledelsen på Vitusapotek måtte ta tak i hendelsen.


Saken har fått stor engasjement på sosiale medier. Foto: Skjermdump fra Instagram

– Vær så snill, fjern innlegget!

Regionsjefen på Vitusapotek ringte henne og beklaget for hva som hadde skjedd. Sjefen som var ansvarlig for hendelsen har også prøvd å ta kontakt med henne.

– Venninna mi var til stede, hun så hvordan jeg var. Hun snakket med sjefen, og han prøvde å komme hjem til meg rundt kl. 19, og vi har snakket sammen. Han sa selvsagt unnskyld, men det som jeg skjønte var at poenget hans var at innlegget, som fikk stor oppmerksomhet, skulle fjernes. Han spurte om jeg vær så snill kunne fjerne innlegget, og at jeg da kom til å få vikarjobb, forteller hun.

Regionsjefen har sagt henne at de står for verdier som respekt og mangfold.

– Regionssjefen sa til meg at de ikke står for hva han har gjort, og at de er et selskap med respekt til sine ansatte og kunder. Denne hendelsen var et enkelttilfelle. De aksepterte ikke det han hadde gjort.

Brudd på loven

I forkant av intervjuet hadde hun også fått spørsmål om hvor hun får inntekten fra. Det er ikke lov til å stille spørsmål på intervjuer om noens etnisitet ijamfør Arbeidsmiljøloven § 13-1.

Ido Adan har ikke anmeldt saken til tilsynet ennå.

– Så klart kommer jeg til å anmelde til Arbeidstilsynet, det er åpenbart diskriminering. I tillegg vil jeg ta kontakt med Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken, opplyser hun. Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken jobber med gratis veiledning på diskrimineringssaker. 

Per Olav Hernes, senior kommunikasjonsrådgiver hos Arbeidstilsynet, opplyser på e-post at saken ikke finnes i saksarkivet hos Arbeidstilsynet.

Kan ikke snakke til pressen

Journalen har vært på det aktuelle apoteket på Stovner senter. Det er mange innvandrere som bor på Stovner, og Adan forteller at hennes mor ofte handler på dette apoteket.

Journalen har observert at det er flere med flerkulturell bakgrunn som jobber på apoteket, og sjefen selv har flerkulturell bakgrunn. Han forteller at han ikke kan snakke til pressen ifølge Vitusapotek sine retningslinjer, og han må forholde seg nøytral til saken. Han henviste oss til selskapets pressekontakt.


Den uheldige hendelsen fant sted her på Stovner senter. Foto: Ismail Burak Akkan

– Dypt beklagelig

– Det er dypt beklagelig at noen har opplevd å bli utsatt for dette i et intervju i et av våre apotek. Vi tar sterk avstand fra rasistiske holdninger, og diskriminerende adferd strider med våre verdier og retningslinjer, som sier at alle skal behandles likt uavhengig av bakgrunn, skriver Strategi- og kommunikasjonsdirektør i NMD og Vitusapotek, Miriam Thistel på en e-post til Journalen.


Miriam Thistel jobber som Strategi- og kommunikasjonsdirektør på Vitusapotek. Foto: Privat

Vitusapotek står for åpenhet og respekt ifølge deres nettsider.

– En stor del av våre ledere og ansatte har flerkulturell bakgrunn. Dette er vi utrolig stolte av og opplever at mangfold i våre apotek er en styrke for oss som selskap, opplyser hun videre.

Hun forteller at alle lederne som kommer til å jobbe hos Vitusapotek får en ledertrening.

– Som del av denne opplæringen er vi tydelige på at diskriminering og forskjellbehandling er brudd på våre retningslinjer og AML, skriver hun.

Det er usikkert hva slags konsekvenser apotekeren får

Regionsjefen har sagt flere ganger til Adan at saken kommer til å få konsekvenser.

– Regionssjefen har sagt at sjefen vil møte konsekvenser, men at det ikke var mulig å vite hvilke dette ville bli. Men jeg tenker at hvis man har gjort en sånn type handlinger, så burde man ikke få jobbe der lenger, sier Adan.

Journalen spurte Miriam Thistel følgende:

– Dere har sagt at dere vurderer saken internt. Hva slags konsekvenser kan apotekeren få? Er det aktuelt å si opp avtalen mellom dere og apotekeren?

– Den konkrete saken er håndtert, og behandles nå videre som en personalsak. Denne episoden bekrefter viktigheten av og behovet for å fortsette og ha rasisme og diskriminering høyt på agendaen, og vi vil fortsette å jobbe videre med dette, svarer hun på e-post.

Har fått stilling på Vitusapotek

Ido Adan forteller at hun fikk et jobbtilbud tre dager etter hendelsen, og hun har takket ja til den. Hun er utdannet som apotektekniker, og sier at dette er noe som hun vil jobbe med. Arbeidsplassen blir derimot ikke på Stovner senter.

– Det handler om seksmåneders avtale med femti prosent stilling på et apotek på Oslo City, og jeg takket ja til tilbudet. Det er yrket mitt, og det er noe som jeg vil jobbe med, sier hun.

Miriam Thistel mener at Adan nok er kvalifisert til jobben.

– Hun har jobbet hos oss tidligere, og har den utdanningen og de kvalifikasjonene som kreves for stillingen hun har takket ja til, skriver hun.

Det er mye mørketall


Shuayb Yassin Mohammed (Ap) er medlem av bydelsutvalget på Stovner. Foto: Bydel Stovner

Shuayb Yassin Mohammed, medlem av Stovner bydelsutvalget fra Arbeiderpartiet, synes at hendelsen er diskriminerende og krenkende, og burde ikke skje med noen.

– Diskriminering forekommer, men jeg tror det er mye mørketall og det er mange som ikke sier ifra, skriver han på en melding til Journalen.

Etnisk diskriminering er en viktig årsak til mangelfull integrering av innvandrere i Norge. Dette kommer fram gjennom flere typer undersøkelser. Jobbsøkere med norske navn har 25 prosent større sjanse enn personer med pakistanske navn til å bli innkalt til jobbintervju i Oslo-området, ifølge en rapport som er laget av SSB.

Innvandrere fra Iran og Irak er de to gruppene som, sammen med somaliere, opplever mest forskjellsbehandling, med henholdsvis 32 og 29 prosent, viser en annen rapport som ble publisert i 2009 av SSB.

– Diskriminering kan også komme fra personer med flerkulturell bakgrunn mot andre, og denne apotekeren har gått for langt ved å peke på dårlige omdømmer hos en gruppe på en intervjusamtale i en bydel der mangfold er en berikelse, med mennesker fra alle verdens hjørner. Denne hendelsen gjør oss vondt, forteller videre Shuayb Yassin.

– Viktig å si ifra

Derfor er det viktig å si ifra, skriver @rasisme.i.norge etter at Adan har fått ny jobb. Det er en av de Instagram-kontoene som har løftet fram saken, og Adan har selv kjennskap til de som styrer kontoen.


@rasisme.i.norge har atten tusen følgere på Instagram. Foto: Skjermdump fra Instagram

Ledelsen til Stovner senter har også reagert på hendelsen. Irfan Akram skriver følgende på vegne av Stovner senter:

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å si at vi ikke tolererer noen form av rasisme eller holdninger som truer mangfoldet som vi er så glad i her på senteret og i Groruddalen. Vi har tatt iniativ til dialog med Vitusapotek og fått forsikringer om at de håndterer dette internt. 

Kommunen tilbyr hjelpeinstanser

Shuayb Yassin forteller at for å formidle informasjonen om hjelpeinstansene mot rasisme og diskriminering arrangeres OXLO-uka. Det ligger også informasjon på nettsider og skolene tar opp tematikken. Kommunale tjenestesteder i bydelene skal ha kontakt med innbyggerne for å informere dem om sine rettigheter og tilgjengelige hjelpeinstanser.

– Det kan også hende at man ikke treffer med informasjon og tiltak, skriver han til slutt.