Fredag 30. oktober samlet grlshred jenter på Snø. Foto: Elin Carling

Ønsker flere jenter i bakken

Grlshred ønsker å skape et inkluderende miljø for jenter på brett, uansett nivå.
Onsdag, 4 november, 2020 - 10:18

Fredag 30. oktober hadde grlshred et halloweenevent med Snø. Femti jenter på forskjellig nivå samlet seg for å stå på ski eller snowboard i innendørs bakken på Lørenskog.

Sosialt miljø for jenter på brett

Ane Gyllstrøm startet instagramkontoen Grlshred i januar 2020 som et initiativ til å inspirere og samle jenter som står på forskjellige brett, som snowboard, skateboard eller surfebrett.

– Tanken og ideen startet med at jeg har forskjellige venninner i ulike gjenger som står på forskjellige brett. Så tenkte jeg at det var bedre å sammle alle sammen, istedenfor å sende en melding til forskjellige gjenger. Målet var å gjøre det lettre å komme inn i de forskjellige miljøene uten så mange bindeledd, sier Gyllstrøm.

Ideen utviklet seg og grlshred ble til en konto hvor målet er å inspirere jenter til å stå på brett. Så fant Gyllstrøm ut at hun ville bringe dem sammen via arrangementer. Hun forteller at hun synes det har vært dårlig med tilbud for bare jenter, og at det var noe hun ønsket å gjøre noe med.

– Det finnes jo forskjellige arrangementer for jenter, men de har ikke vært rettet mot bare jenter. Det har enten vært for alle, eller bare for gutta. Det er veldig viktig for meg at vi er jenter for jenter som skal ta et marked. Ikke for å bli bedre enn guttene, men for å komme på samme nivå og være der sammen, sier Gyllstrøm.


Ane Gyllstrøm utkledd i bakken. Foto: Elin Carling 

Dette ønsker Gyllstrøm å få til ved å invitere jenter i ulike aldre og ulike nivåer til lavterskelarrangementer der fokuset er på å bli bedre, og ha det gøy sammen. Ved å skape et miljø der alle kan være med uansett nivå, håper Gyllstrøm at hun kan være med på å fjerne den tanken om at det bare er de kule og flinke som driver med sporten. Hun ønsker at ingen skal føle at de ikke er gode nok til å prøve seg frem.

– Det handler ikke om hvor lenge du har gjort det eller hvor god du er. Det handler om at du skal komme deg ut og være sammen med folk, forteller Gyllstrøm.

På helgens arrangement på snø startet de med et fellesmøte. Der deltakerne introduserte seg, snakket litt og fant noen med omtrent samme nivå eller noen de hadde lyst til å stå sammen med. For en av deltakerne var det bare andre gangen hun stod på snowboard. 

Ønsker flere jenter inn i sporten

En som har valgt å satse på snowboard er Hanne Eilersten. Hun begynte å stå på snowboard da hun var ti år, og er nå på landslaget.

– Jeg og noen venninner fikk snowboard samtidig, og vi fant fort ut at det var noe vi likte. Vi var med på en del norgescuper i kids klassen og da møtte vi mange andre som drev med det samme. Snowboard er jo veldig sosialt, så miljøet har vært en stor grunn til at jeg har fortsatt, forteller Eilertsen til Journalen.

Et av stedene man kan se forskjellen mellom jenter og gutter i sporten er på landslaget, der bare to av ti er jenter.

– Det er en forskjell på jenter og gutter på landslaget, men det er jo fordi det er veldig mange flere gutter som satser. Sånn sett er det rettferdig, men jeg synes jo det kunne vært litt flere jenter, forteller Eilertsen 

Hun forteller videre at guttene ofte er mer uredde og at det nok er en stor fordel, men at alle må legge inn mye treningstid for å bli god. 

– Det ikke noe galt å henge seg på gutta som jente. Jeg tror det kan være veldig bra og lærerikt fordi man blir pushet og utfordret på en helt annen måte, sier Eilertsen.

Ha det gøy!

Både Ane Gyllstrøm og Hanne Eilertsen elsker sporten og ønsker å få med seg flere jenter ut i bakken. 

–Tipset mitt er å kjøre på og ikke bry seg om hva alle andre tenker. Enten om det er snakk om klesstil eller kjørestil eller hva som helst. Det holdt meg veldig tilbake i starten. Jeg var redd for å gjøre noe feil eller å se dum ut, og da forsvant mye av gleden. Med en gang jeg klarte å legge det vekk, ble snowboard mye gøyere. Så det er bare å kjøre på, og det viktigste er å ha det gøy, oppfordrer Hanne Eilertsen.

 

 

 

Emneord: