Mikael Gunnulfsen vant lørdagens 15 kilometer klassisk på Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem.

Gunnulfsen til verdenscup etter overlegen seier

Mikael Gunnulfsen fra IF Ørn og Team Telemark er tatt ut til verdenscupåpningen i Ruka.
Mandag, 23 november, 2020 - 20:20

Etter overlegen seier på 15 kilometer klassisk under sesongåpningen på Beitostølen i helgen, tar Skiforbundet med seg Mikael Gunnulfsen (27) fra Skien i troppen til verdenscupen i Ruka, Finland 2020. Gunnulfsen vant med 27 sekunder foran Johannes Høsflot Klæbo på lørdagens renn.

– Det var på mange måter surrealistisk. Det var jo et meget spesielt renn både underveis og ikke minst etterpå for min del, sier Gunnulfsen.


Mikael Gunnulfsen lot seg ikke stoppe av snøstormen under lørdagens renn. Foto: Bjørn Langsem. 

Fokus i snøstormen

Et stadig skiftende snøvær så ikke ut til å påvirke Gunnulfsen.  

– Da jeg fikk spørsmål rundt dette med været underveis og hvor spesielt det var, husker jeg at jeg måtte gå en runde med meg selv før jeg faktisk tenkte ”ja, det var jo ganske ille når du sier det”, forteller Gunnulfsen.

Hovedfokuset hans lå på det han kunne gjøre noe med: nemlig å gå fort på ski.

– Du blir satt på prøve under slike forhold. Når du da begynner å se deg rundt og ta innover deg hva som skjer, mister du fokus på det som er viktig, sier Skiensgutten.  

På lørdag kjente Gunnulfsen seg fokusert og innstilt på å gjøre den jobben han var kommet for, og han lot seg ikke påvirke at det som skjedde rundt.

 – Jeg var veldig løsningsorientert. Det handla bare om å tilpasse seg forholda rundt og ikke henge seg opp i det, sier Gunnulfsen.


Mikael Gunnulfsen vant med 27 sekunder foran Johannes Høsflot Klæbo under sesongåpningen på Beitostølen lørdag. Foto: Bjørn Langsem. 

Spenning foran uttaket

Før uttaket til verdenscup i Ruka 2020 ble endelig, var Gunnulfsen følgelig spent. Skiforbundet har tydelige regler på hvordan uttak skal fungere i starten av sesongen.

– Verken jeg eller noen andre blir overraska over en eventuell vraking, men jeg håper jo at det var såpass overlegent på lørdag at de ikke klarer å komme utenom meg, sier Gunnulfsen.

Mikael Gunnulfsen startet langrennskarierren på Herkules Ski som 11-åring før han byttet til Hei IL da Herkules la ned. Deretter bar det over til IF Ørn.

Leder og hovedtrener for Grenland Ski, Terje Bakke, trente Gunnulfsen fra han var 13 år. Han fulgte nøye med under lørdagens renn på Beitostølen.

– Det var veldig spennende, morsomt og samtidig litt rørende. Det blir jo spesielt når jeg sitter og kikker på en tidligere utøver som jeg har veldig god kontakt med, knuser Norgeseliten og verdenseliten i langrenn. Det setter noen følelser i sving, sier Bakke.


En fokusert Mikael Gunnulfsen i snøværet. Foto: Bjørn Langsem.

Gøyal type med høye mål

Da Bakke trente Gunnulfsen i ungdommen, utmerket han seg som en gøyal type med høye mål.

– Han klarte å spre mye glede og bidro til fellesskapet mer enn det som var vanlig. I tillegg hadde han et inderlig ønske om å bli en god langrennsløper. Så han hadde en fin kombinasjon av glede og morsomheter og en seriøsitet i det han drev med, sier Bakke.

Gunnulfsen har topplasseringer i blant annet Skandinavisk cup, NM, U-23-VM og Kollen fra tidligere. Bakke forteller hva som ligger bak de gode resultatene.  

– Først og fremst må du trene utrolig mye over mange år og forsake mye for å i det hele tatt komme opp på et så høyt nivå. For å ta det siste steget opp, er det mye detaljer og litt tilfeldigheter, sier Bakke.

Nettopp detaljer og tilfeldigheter avgjør om man kan vinne Beitosprinten med nesten et halvt minutt.

– Det er mange momenter som spiller inn. Både ski og ikke minst dagsform skal klaffe. I tillegg må du ha en vilje til å presse deg, og du må ha trua på at du kan klare å oppnå drømmen din, og der er Mikael ekstremt flink, sier den tidligere treneren.

I dag ble det endelig klart at også Gunnulfsen skal få prøve seg i verdenscupen i Ruka 27.-29. november.


Mikael Gunnulfsen er klar for verdenscupåpning i Ruka 2020. Foto: Bjørn Langsem. 

– Utrolig dedikert

Ifølge Bakke hadde det vært et hån mot langrennsmiljøet i Norge dersom en løper som knuser resten av eliten ikke hadde vært god nok for et uttak til verdenscup.

– Det er greit at det er satt av en del plasser til landslagsløperne, men det må også være åpning for andre til å kunne gå seg inn på laget. Det hadde vært rart om det ikke var plass til Mikael i den troppen, sier Bakke.

Som trener for Gunnulfsen opp til junior, har Bakke og Gunnulfsen hatt mye kontakt i årene etter. Bakke understreker at Gunnulfsen selv skal ha æren for at han har blitt så god som han har blitt.

– Det viktigste med tanke på at han har blitt en så god uttøver som det han er, ligger i at han er utrolig dedikert. Også har han et godt team i Team Telemark. Det fungerer veldig bra, oppsummerer Bakke.