Halloween har blitt en ny, offisiell dag der ungdommen drar ut. Men hvordan har det fungert under pandemien? Foto: Astrid Ottmann-Knoph

Hvor skremmende var smittevernsbruddene på Halloween?

Ungdommen feiret Halloween på ulike måter, og har sterke og ulike meninger om hvordan smittevernsreglene påvirker deres sosialliv.
Onsdag, 4 november, 2020 - 12:33

Flere ungdommer synes det var vanskelig å følge på smittevernreglene under årets Halloweenfeiring. 31. oktober er blitt en allmenngyldig dag der ungdom drar ut og fester. Men da FHIs nye smittervernregler ble strengere før Halloweenhelgen, ble vanskeligere å arrangere store fester. 

Journalen har snakket med tre ungdommer der en studerer, en har friår og en går på videregående skole. De gir innblikk i deres Halloweenfering.

Agmund Riiser (18) er førsteårsstudent ved UIO, og var en av mange ungdommer som valgte å holde seg hjemme på Halloweenkvelden til fordel for å dra på fest.

— Man går ikke glipp av noe nå som man ikke kan ta igjen senere, sier Riiser.

 


Foto: Agmund Riiser

Riiser mener man ikke går glipp av noe ved å holde seg hjemme som man ikke kan ta igjen senere

Smittevern både på fest og alene

Riiser forteller Journalen at han i utgangspunktet hadde planlagt å arrangere en relativt stor fest tidligere i år, men vagte å redusere antallet inviterte da smittevernskravene ble strammet inn tiligere i høst.

Da restriksjonene kom rett før helgen, som tilsier at det maksimalt kan være fem personer fra ulike huststander samlet, avlyste han også den mindre samlingen, og valgte å holde seg alene med kun én annen gjest.

Han forklarer at han ser de sosiale hemningene rundt restriksjonene, og særlig for studenter. Det første høstsemesteret er veldig avgjørende for de fleste studenter når det kommer til å danne nye vennskap.

—  Mange har da flyttet vekk fra gamle venner, og det finnes også dem som ikke hadde et like godt sosialt miljø på videregående, og dermed er avhengige av sosiale sammenkomster der man kan skape nye relasjoner, sier Riiser.

Riiser forteller at han er fornøyd med hvor strenge smittevernskravene er, og at i hans situasjon, i likhet med andre førsteårsstudenter, er det en positiv ting at reglene er såpass strenge at unviersitetene kan holde åpent. 

—  Jeg er mye på skolen, så for meg er det bra at de er såpass strenge slik at campus kan være åpent, sier Riiser.


Foto: Mathea Eriksrød

Kinge Christofersen ser hvordan restriksjonene kan være sosialt hemmende for ungdom, og mener man må gjøre det beste ut av situasjonen

Mari Kinge Christofersen (18) var en av dem som fikk samlet vennegjengen til feiring, og samtidig opprettholdt smittevernet. De var ikke mer en fem personer, dessinfiserte seg ofte og passet på å holde avstand.

—   Det blir ikke bedre enn det man gjør det til selv, sier hun.

Kinge Christofersen forklarer at hun synes smittevernstiltakene er litt strenge, men hun har imidlertid få vanskeligheter med å opprettholde dem. Hun som mange andre mener at det ikke er relaistisk å gå såpass hardt ned på sosiale restriksjoner når det kommer til fest, og ikke være like streng i andre sosiale settinger.

—   Selv om de kan hindre smitte i festsammenheng, så er det jo mange andre settinger der det fortsatt er stor smitterisiko, sier Kinge Christofersen.

Hun forteller videre at det er mange som er redde for å gå glipp av ting, kanskje særlig om man har mange venner som ikke bryr seg like mye om smittevern. Det blir også ekstra vanskelig når man konstant blir minnet på at man ikke var til stedet.

—  Jeg tror noen kan føle seg ensomme og utenfor om man ikke er med i en “close” vennekrets. Da blir man kanskje aldri invitert til de små sammenkomstene, og mister de få vennene man hadde, utdyper hun.

 

Bør vi forvente at reglene brytes?

En anonym attenåring forteller Journalen at hun i løpet av helgen var ute på en fest med rundt 20 stykker til stedet. Hun mener det ikke bør være oppsiktsvekkende at ungdom bryter regler for å være sosiale med hverandre.

—  Ungdom har alltid brutt regler for å kunne være sosial og feste, så det burde ikke være overraskende, forteller hun. 

Hun var imidlertid ikke alene om å bryte smittevernsreglene i løpet av helgen. Oslo Polititdistrikt skrev på sin Twitterkonto natt til første november at de hadde oppdaget flere ungdommer som festet, blant annet utendørs ved Ramstad ungdomskole i Bærum. 

Attenåringen forteller også at det helt klart er hemmende sosialt for ungdommer at restrikjsoenene går hardere utover festing, og at de ikke blir slått like hardt ned på når de brytes på for eksempel skolen. Hun mener påbudene er dårlig balansert.

— Det er større sannsynlighet for at jeg blir smittet på skolen enn ved å være sosial på fritiden, og da synes jeg at de påbudene som de er nå er helt bortkastet å ha, sier hun. 

 

Politiet prioriterer feil

Uken før, da det også var mange ungdommer som valgte å delta på Hallowenfester, meldte også Oslo Politidistrikt om mye feststøy på innendørsfester. Der måtte de gripe inn flere steder og tilse at man holdt støynivået nede, og opprettholdt smittevern. 

Både Riiser og Kinge Christofersen synes det er håpløst at folk bryter smittevernreglene. Riiser peker spesifikt på at politiet ikke er strenge nok med dem som bryter restriksjonene.

— Jeg synes det er så dårlig gjort av dem som drar ut. Jeg synes restriksjonene i seg selv er strenge nok, men politiet er ikke strenge nok. De bør hakke hardere ned, og skape større konsekvenser for folk som bryter reglene på fest, mener Riiser. 

 

Emneord: