I dette krysset ved "Østvollveien" på Nordstrand lå det pølsebiter som inneholdt spiker. Foto: Marianne Johansen, Facebook

Hundeeiere fortviler etter spikerfunn

Flere reagerer på «skjult dyremishandling» etter funn av pølsebiter med spiker i ved turvei på Nordstrand.
Torsdag, 19 november, 2020 - 13:28

Et innlegg på facebook-siden «Hund i Oslo» viser til en hendelse hvor en kvinne fant pølsebiter med spiker inni på Nordstrand. Dette funnet vakte oppsikt blant medlemmene i gruppa.

Det var hundeeier Marianne Bergstad Johansen som erfarte dette, på en kveldstur med hunden sin den 8.november. I innlegget advarer hun andre, og mener dette bør tas alvorlig.

Flere lignende tilfeller 

Innlegget til Johansen består av et bilde av hvor pølsebitene ble funnet, og en kommentar fra Johansen selv om hendelsen. Teksten tilknyttet innlegget lyder:

«Nordstrand. I dette krysset fant jeg nettopp pølsebiter med spiker i. Så advarer andre eiere å passe på hva hunden din snuser på. Da dette er livsfarlig for et dyr å få i seg og fatale konsekvenser.»


I dette innlegget forklarer Marianne Bergstad Johansen hendelsen ved Nordstrandkrysset. Foto: Marianne Johansen, Facebook

Innlegget til Johansen fikk mye respons, blant annet av flere i kommentarfeltet som delte lignende erfaringer. Mye tyder på at dette skjer oftere enn man forventer, og hundeeierne reagerer med vantro på at noen kan finne på å gjøre noe slikt.


Marianne Bergsta Johansen er opptatt av dyrevelferd, og er skuffet over funnet hun gjorde. Foto: Marianne Johansen, Facebook

– Jeg føler meg skuffet over at det er mennesker som gjør sånt mot dyr. Jeg er sint på de som gjør det. Det er bare skikkelig idiotisk å gjøre sånt for å tydelig skade dyr, sier Johansen.

Opplevelsen av funnet var ifølge Johansen veldig ubehagelig og skremmende. Hun er redd det kan ha konsekvenser som er umulig å reversere.

– Jeg opplevde det som grusomt, fordi jeg ble skikkelig redd. Jeg tenkte at de eventuelle dyra som får i seg noe sånt, lider jo helt frem til de dør. Og det er umulig å gi de hjelp, sier Johansen.

 

Avdelingsdirektør ved Miljø og forurensning hos Bymiljøetaten Terje Laskemoen forklarer at en slik form for dyremishandling er miljøkriminalitet. 

– Dette er miljøkriminalitet, og Bymiljøetaten vil vurdere å politianmelde det dersom vi får informasjon om konkrete tilfeller eller oppdager det selv i forbindelse med befaringer eller lignende, skriver Laskemoen. 

Skremmende konsekvenser 

Johansen har personlig sett konsekvensene av et lignende tilfelle, hvor naboens hund mistet livet. Medlemmene av gruppa frykter ikke bare for hundene sine. Dyr som katter, fugler og andre ville dyr som kan få tak i dette, nevnes også i kommentarfeltet.


Ann Margaret Grøndahl er veterinær og seksjonssjef ved “seksjon dyr” i Oslo, Asker og Bærum. Foto: Andreas Haga

Mattilsynets veterinær og seksjonssjef for “sekjson dyr” Ann Margaret Grøndahl, forklarer at dette absolutt kan ha store konsekvenser for flere dyr, og de skyldige kan forvente store straffer.   

– Hunder og andre kjøttetere sluker ofte maten uten å tygge så mye, slik at spiker inne i pølsebiter lett kan havne i magesekken. I magesekken og i tarmen kan slike spiker lage store problemer, og for mange vil det være nødvendig med operasjon og et stort bukinngrep for å redde livet på dyret. Slike handlinger er et grovt brudd på dyrevelferdsloven, og kan straffes med bøter og fengsel, skriver Grøndahl. 

Usikker angående økning 

Johansen mener selv at denne typen «skjult dyremishandling» er noe som har økt over tid, og at det heldigvis er flere begynner å bli oppmerksom på det.

– Det har blitt flere og flere som oppdager det, fordi de holder øynene åpne, for man vet aldri hva hunden snuser på, forklarer hundeeieren.

Verken Grøndahl fra Mattilsynet eller Laskemoen fra Bymiljøetaten kan konkludere med at det har vært en økning i antall tilfeller. Og om konkrete tiltak skal innføres, avhenger det i stor grad av infromasjon fra publikum.

– Oppfordringen er at publikum melder dette til Bymiljøetaten eller direkte til politiet dersom man observerer dette. Gjerne med bildedokumentasjon og detaljert beskrivelse av sted/område. Dersom det viser seg å være gjengangere av områder som er utsatt for dette har vi mulighet til å fokusere på mottiltak, skriver Laskemoen. 

Veterinæren Grøndahl forklarer likevel at de setter pris på at folk holder utkikk, plukker opp og melder inn observasjonene de gjør. 

– Vi setter stor pris på at mange frivillige nå stiller opp for å finne og fjerne slike utlagte pølsebiter, skriver Grøndahl. 

 

Lignende tilfeller har blitt rapportert over de siste årene. Det har vært omtalt som et “fenomen” tidligere, som har foregått flere steder i norden. Et tilfelle fra blant annet 2017 kan du lese mer om her.