Kunstverkene henger på veggene i gangen på Hvaler kommunehus. Bakken er av granitt, som man finner mye av i Svabergene på Hvaler. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Hvaler kunstforenings juleutstilling har åpnet dørene

I gangen på Hvaler kommunehus kan kunstglade folk komme og se – men noen savner enda flere tilbud.
Onsdag, 18 november, 2020 - 14:42


Rolf Sørensen er fotograf og kunstner, og blant årets utstillere. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Det er hverken desember eller snø, men Hvaler kunstforening er allerede godt i gang sin årlige juleutstilling. I kommunehuset stiller lokale kunstnere ut verkene sine, og publikum kan se alt fra tresnitt og tovede nisser til oljemalerier.

Rolf Sørensensen er kunstner og en av utstillerne. Denne lørdagen er det han som har ansvar for utstillingen, som brer seg ut på veggene i den granittlagte gangen i kommunehuset.

– Det er cirka 20 utstillere i år, og alle har med noen bilder hver. Det er et stort spenn og variasjon av ulike verk, sier Rolf Sørensen.

 

Naturen preger kunstverkene


Mange av kunstverkene fremstiller natur på ulike måter. Kunstner Rolf Sørensen sier mange av de lokale kunstnerne formidler Hvalernaturen gjennom kunsten sin. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Sørensen sier det er noe spesielt med å være kunstner på Hvaler. Naturen er preget av sjø, svaberg og dype furuskoger, noe han tror gjenspeiler seg i kunstnernes motiver og temaer. 


Om lag 20 kunstnere stiller i år ut verkene sine i Hvaler kommunehus. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

– Naturen her er stor og kraftig til stede. Vi kan se at mange kunstnere er inspirert av Hvalernaturen. Dessuten er kommunen veldig flink til å ta vare på den, sier Sørensen.

Han forteller videre at mange kommer hit nettopp på grunn av naturen. Hvalerøyene er for mange kjent som en hyttekommune, og med sine knappe 4 600 innbyggere er det kanskje et rolig sted når sommerferien har passert. Sørensen sier derimot at tilflytting til kommunen er en tendens, spesielt blant kunstnere.


Rolf Sørensen snakker med besøkende om kunsten sin. Han er av dem som har forlatt byen til fordel for natur og rolige omgivelser. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

– Mange kunstnere forlater Oslo for å flytte til for eksempel Hvaler. Verdien av en leilighet i hovedstaden kan gi deg et slott på Hvaler, sier Sørensen. 

 

– Kunst gjør jo noe med sjela!

Samboerne Jeannette Wamberg og Ronny Ramberg besøker også kunstutstillingen denne lørdagen, og mener det er et fint kulturtilbud. 

– Vi er alltid innom kunstforeningens utstillinger. Det er et veldig godt tilbud, sier Ramberg.

De er blant dem som har reist fra storbyen til fordel for kystkommunen. De påpeker at det er store forskjeller på stedenes kulturtilbud og arrangementer, og til tross for eksiterende tilbud på Hvaler, vil de gjerne ha mer av det gode. 


Jeannette Wamberg og Ronny Ramberg har flyttet fra Oslo til Hvaler. De er glade for kunstutstillingen, men har et ønske om enda flere kulturtilbud på Hvaler. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

– Det er mange kreative folk, og de kan gjerne samle seg oftere for å vise frem kunsten sin, sier paret. 

Utstillingen de besøker befinner seg på kommunens ytterste øy, Kirkøy, hvor kommunehuset ligger. De sier de savner et desentralisert kulturtilbud som strekker seg utover alle de fire Hvalerøyene, ikke kun Kirkøy, og legger til:

– Jeg skulle ønske det var et større arrangement eller tilbud. Kunst gjør jo noe med sjela!, avslutter Ramberg. 


Kulturtilbudet består med smittevern i behold. Hånddesinfisering er også å finne på kunstutstillingen. Foto: Saga Eline Jonsson Hoff

Emneord: