Jul på Hadeland Glassverk

Hadeland glassverk ser an smittesituasjonen fra dag til dag, og har fått holde åpent selv om smitten har vært økende i Jevnaker og Oslo.
Tirsdag, 24 november, 2020 - 18:33

Det er plussgrader og ikke desember enda, men det årlige julemarkedet på Hadeland glassverk har vært åpent siden 31. oktober. Selv om smittetrenden har vært økende i Jevnaker og kommunene rundt har glassverket valgt å holde åpent, med noen forholdsregler.

–Vi har løpende kontakt med Jevnaker kommune og kommuneoverlegen. Dette for å kontinuerlig ivareta og overholde smittevern, i henhold til pålagt reglement og anbefalinger, forteller Caroline Francke Berg, salg- og markedssjef på Hadeland glassverk.


Hele glassverket er pyntet til jul. Foto: Idun Tingleff

I år har Hadeland glassverk måttet sette igang smittvevernstiltak, men det er fortsatt muligheter for kanefart, å blåse glass og bruke den innendørse skøytebanen. Lisa Aisato står for verkene på årets juleutstilling. 


Marte Dahl er blant de besøkende på juleutstillingen. Foto: Idun Tingleff 

Smiler bak munnbindet

Therese Kronum er en av de sesongansatte på Hadeland Glassverk. I år er det enda flere ansatte enn tidligere for å øke smittevernet. Kronum står bak kassen til den innendørse skøytebanen med munnbind på og en flaske håndsprit ved siden av seg. 

– Jevnaker kommune anbefaler alle å bruke munnbind hvis man ikke klarer å holde en meters avstand, forteller Kornum.


Therese Kornum jobber som sesongansatt på skøytebanen på Hadeland Glassverk. Foto: Idun Tingleff 

– Jeg får kanskje litt dårligere kontakt med gjestene med munnbind på, men jeg prøver å smile med øynene, sier Therese Kronum. 

Rundt på glassverket henger det plakater som oppforder besøkende til å bruke munnbind.

– Det er mulighet til å kjøpe munnbind i butikkene våre, men her på søytebanen og ved de andre aktivitetene gir vi ut engangsmunnbind, sier Kronum.


Oppfordrer gjester til å bruke munnbind. Foto: Idun Tingleff 

Glassverket har også ansatt trivselsvakter som skal passe på at smittevernstiltakene blir overholdt. 

–Trivselsvakter minner besøkende på at de skal holde avstand, ser at antall besøkende inne i hver butikk ikke overstiger max antall og ivaretar spritdependensere, forteller Franke Berg.

–Føler at det er trygt

Rundt 800 besøker glassverket i ukedagene og 3000 i helgene. De besøkende er hovedsakelig Oslo, Jevnaker, Hønefoss og Drammen.

– Dette er en nedgang på 40 % på besøkstall fra 2019, sier Franke Berg. 

To av de som besøkte glassverket var Irene Magdalena Gleditsch og Inger Lise Vestgård fra Oslo og Bærum.

– Jeg er her som regel en gang i året, enten om sommeren eller vinteren. Broren min er optiker på Jevnaker, så når Inger Lise trengte en optiker time så tenkte jeg at det hadde vært fint å dra innom her også, sier Gleditsch.


Irene Magdalena Gleditsch og Inger Lise Vestgård på julemarked på Hadeland. Foto: Idun Tingleff

De mener begge to at det virker som at Hadeland Glassverk tar smittevern på alvor. 

– Jeg føler det er veldig trygt å være her ettersom alle går med masker inne og det står håndspritdispensere over alt, sier Vestgård.

Emneord: 
Tags: