Rudolf Steinerskoles julemarked 2019. Foto: Kitti Krohn Riege

Julemarked ble til nettbutikk

Rudolf Steinerskole velger å arrangere tradisjonsrikt julemarked på nett.
Onsdag, 25 november, 2020 - 10:25

Rudolf Steinerskole i Oslo har valgt å arrangere sitt tradisjonelle julemarked på nett. Det blir en nettbutikk, hvor du kan få varene sendt hjem eller hentet på skolen. Markedet pleier å være en viktig intektskilde for skolen, men i år regner dem med en langt mindre omsetning. 

Julemarked for barna

Kitti Krohn Riege er mor til en elev på skolen og forteller at julemarkedet pleier å være en stor begivenhet, spesielt for barna.

– Barna elsker det! Det er et veldig fint marked som pleier å sette oss i julestemning.

Riege er glad for at julemarkedet ikke er fullstendig avlyst, som de fleste andre Steinerskolene gjør.

– Man mister jo litt av den stemninga, men jeg er veldig glad for at de har fått til noe i år også, sier Riege.

– Jeg var faktisk akkurat inne på nettsiden, og tenkte å kjøpe noe. Jeg har ikke helt bestemt meg for hva enda, men det blir nok noen lodd i hvert fall. Også blir det sikkert noen delikatesser.

Mest for voksne 

Selv om det ikke blir det samme julemarkedet i år, er Riege imponert over hvordan julemarkedet arrangeres.

– Jeg syns det er kjempefint. Det er jo veldig mange som har familie og venner utenfor Oslo, som kanskje aldri har fått ta del i markedet, men som nå plutselig har mulighet til å se hva det inneholder og kan kjøpe noen av produktene.

Samtidig syns hun det er trist at man ikke får den samme gamle opplevelsen av markedet i den nye nettløsningen.

– Det er nok kanskje mest for voksne, men det er absolutt noe jeg har tenkt å vise til datteren min. Det tror jeg hun vil synes er gøy, forteller Riege.

– Hun syns det er fryktelig trist at det ikke blir noe av, så nå kan jeg i hvert fall vise at det går an å gjøre noe selv om det ikke blir i den vanlige formen.

Tradisjonsrikt marked

Anna Mathews er i julemarkedskomiteen og var med på å arrangere fjorårets marked. Rudolf Steinerskoles julemarkedet er et tradisjonsrikt marked, som trolig har pågått siden skolen åpnet i 1926.

– Vanligvis er det et veldig stort event. Foreldre lager ofte produktene. Vi pleier å ha forskjellige salgsboder, matboder, kafeer, restauranter. Elevene på skolen holder konserter, forestillinger og framvisninger av elevarbeid, sier Matthews.

Markedet er en viktig inntektskilde for skolen.

– Alle pengene går inn til elevene på skolen, til å sponse orkester, kor og korps. Jeg er ikke hundre prosent sikker på det, men jeg tror vi vanligvis har en omsetning på rundt 800 000 kroner. I år blir det nok langt mindre. Jeg tror vi snakket om at vi kunne klare 250 000 kroner, forteller Matthews.

– Vi er veldig spente på resultatet, vi tenker at alt er bedre enn ingenting.

Ser mulighetene

– Nettsiden brøt sammen den første halvtimen. Jeg tror vi solgte for 66 000 kroner i løpet av de første minuttene, sier Matthews.

Selv om nettversjonen av julemarkedet ikke lever fullstendig opp til det tradisjonelle markedet er det fortsatt noe de vil ta med seg til neste marked.

– Det er en erfaring vi må ta med oss. Kanskje det er noen ting som bør være på nett, som for eksempel loddsalg. Jeg tenker at det er noen kategorier som er veldig fint at besteforeldre og folk som bor andre steder kan få lov til å være med på, sier Matthews.

Matthews savner det tradisjonelle markedet.

– Man får jo ikke stemningen. Lukten av mat, lydene, musikken, mørket som senker seg, folk som har kledd seg ut, fakler og bål. Ting er gjort skikkelig på gammelmåten, og det er veldig stemningsfullt. Det er virkelig årets høydepunkt på skolen. Det er jo det vi savner aller mest, og er skikkelig lei oss for at vi ikke klarer å gjenskape det, forteller Matthews.

 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: