Demonstrerer for demokratiet Foto: Mathias Hagfors

Kjemper for demokrati i Hviterussland

Hver søndag siden presidentvalget i august har Hviterussisk forening i Norge møtt opp på Eidsvolls plass for å vise sin støtte til det hviterussiske folkets kamp for demokrati.
Tirsdag, 24 november, 2020 - 20:49

I august i år ble det avholdt presidentvalg i Hviterussland. Det offisielle resultatet ble at sittende president Aleksandr Lukasjenko gikk av med seieren med ca. 80% av stemmene, men mange land nekter å godkjenne resultatet ettersom at de mener det er blitt begått valgfusk.

Det er også stor opposisjon i det hviterussiske folket. Tiden etter resultatet ble kunngjort har vært preget av store demonstrasjoner og mye vold. De hviterussiske myndighetene har fått sterk kritikk for hvordan politiet behandler demonstrantene.

Møter opp hver søndag


Hviterussisk forening i Norge taler foran stortinget. Foto: Mathias Hagfors

Dette er grunnene til at Hviterussisk forening i Norge har arrangert støttemarkeringer hver søndag siden presidentvalget. Med bannere og flagg i hånd har de stått foran stortinget og holdt taler og spilt hviterussiske protestsanger, i solidaritet med menneskene som kjemper for demokrati og gjenvalg i hjemlandet.

– Vi er her for å støtte det hviterussiske folket som kjemper for frihet i Minsk etter valget i august, sier Dzmitry Reshytnik, som er med på å arrangere disse støttemarkeringene.


Dzmitry Reshytnik er en av arrangørene av støttemarkeringene for Hviterussland. Foto: Mathias Hagfors

Vil gjøre konflikten synlig

Han fortsetter med å fortelle om Lukasjenkos tiltak for å få folk til å holde seg unna gatene, ved å la politiet slå hardt ned på de som demonstrerer.

– Våre tre mål er at Lukasjenko skal frigjøre alle politiske fanger, å stoppe volden i gatene og at politiet tar livet av folk, og så vil vi ha et nytt fritt demokratisk valg med valgobservatører fra Europa og andre land.

Reshytnik og Hviterussisk forening i Norge håper på at markeringene vil gjøre denne konflikten mer synlig for norske myndigheter og kommersielle aktører med interesser i Hviterussland.

– Norske myndigheter kan innføre sanksjoner mot Lukasjenkos regime, og selskaper som jobber med Hviterussland kan ende opp med å revurdere deres kommersielle forhold til landet.


En av deltakerne vaier med et hviterussisk flagg. Foto: Mathias Hagfors

Takknemlig for støtten

På spørsmål om han tror disse markeringene her i Oslo vil ha noen påvirkning på politikken i Hviterussland svarer Reshytnik:

– Det vil antakeligvis ikke ha noen direkte påvirkning på Lukasjenkos regime for øyeblikket, men det har en indirekte påvirkning. Denne støtten trengs for de som går ut og demonstrerer i Minsk. Jeg har mange venner som sier at de er veldig takknemlig for støtten de får fra Norge og andre steder i Europa, fordi det løfter stemningen og øker viljen deres. Så det er veldig viktig for de å få den støtten.

Bekymret for situasjonen i hjemlandet


Igor Bukanov (t.v) holder opp et banner foran “Knus nazismen”-monumentet på Jernbanetorget. Foto: Mathias Hagfors

På den ene siden av et stort banner med ordene «Solidaritet med Belarus» står Igor Bukanov, som uttrykker stor bekymring for det som foregår nå i Hviterussland.

– Jeg har bodd i Norge i nesten 25 år, men jeg er fra Hviterussland. Så det som skjer der er fortsatt veldig viktig for meg. Jeg ble helt overrasket over at det var så brutalt. Det er så mye som har skjedd som ikke skal skje i et demokratisk land, så Lukasjenko må gå av, sier Bukanov.

Men ikke alt er så negativt som situasjonen skulle tilsi. Reshytnik har jevnlig kontakt med sine venner i Hviterussland, og de forteller at det er en følelse av samhold blant folket.

– Selvsagt er ikke situasjonen ideell for øyeblikket, men de er glade på en måte. De føler de er med på å bygge en nasjon.

Marsjerte mot fascismen


Deltakerne marsjerer gjennom Karl Johans gate. Foto: Mathias Hagfors

Markeringen denne søndagen ble avsluttet med et tog gjennom Karl Johans gate ned til Jernbanetorget. Her samlet de seg foran «Knus nazismen»-monumentet, som en symbolsk handling for å protestere mot et fascistisk styre.


En av deltakerne taler til de oppmøtte etter toget til Jernbanetorget. Foto: Mathias Hagfors

 

Emneord: