Medlemmer fra miljøorganisasjonene markerer den siste dagen i Høyesterett. Foto: Maia Jacobsen
Klimasøksmålet:

Siste rettssak unnagjort i Høyesterett

Etter syv dager i Høyesterett skal dommerne nå komme til en avgjørelse.
Tirsdag, 24 november, 2020 - 21:03

Etter en uke med rettssaker ble klimasøksmålet avsluttet i Høyesterett torsdag 12. november.

Digitalt var 14 høyesterettsdommere til stede, som i neste fase skal trekke seg tilbake og komme frem til en endelig dom. Høyesterett har foreløpig ikke sagt når en avgjørelse kan forventes, men den kan komme før jul.

Reaksjoner

For anledningen hadde flere medlemmer i de saksøkende organisasjonene og andre frivillige møtt opp utenfor Høyesterettsbygningen. De tok imot advokatene og organisasjonslederne med flagg, heia-rop og takketaler.

– Jeg føler virkelig at de siste dagene i Høyesterett har vist at det Staten gjør er et brudd på Grunnlovens miljøparagraf, og at Høyesterett er nødt til å holde Staten i ørene, sa leder for Greenpeace Norge Frode Pleym til de oppmøtte.

Journalen snakket også med Ingrid Skjoldvær, som har vært frivillig under søksmålet, om hva hun tenker om rettssakene.

– Det har vært spennende. Vi er positivt overrasket over hvor mange spørsmål dommerne stiller, de virker interesserte. Vi håper jo at vi kommer til å vinne saken helt eller delvis, sa hun.

Regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted sa på sin side til NTB at han ikke ville spekulere i hva resultatet blir, men at de har fått belyst saken godt.

Klimasøksmålet

Det er organisasjonene Greenpeace Norden, Natur og Ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet som har saksøkt Staten.

De mener at oljeutvinningstillatelser for Barentshavet fra 2016 er brudd på Grunnlovsparagraf § 112, den såkalte «miljøparagrafen».

Søksmålet har tidligere vært behandlet i Oslo Tingrett og Lagmannsretten. I begge tilfeller fikk Staten medhold, men organisasjonene valgte å anke saken til Høyesterett

Emneord: 
Tags: