Kreativt fristed for eldre

Henie Onstad dagsenter prøver å holde så mange aktiviteter som mulig i gang under korona-pandemien. Én av aktivitetene på agendaen er malegruppe.
Torsdag, 19 november, 2020 - 17:03

Zuwena S. de Vibe er hjelpepleier på dagsenteret og har hovedansvar for aktiviteter og kulturelle arrangementer. På grunn av smittevernsreglene har mange aktiviteter blitt avlyst. 

– Vi har måttet avlyse mange planlagte aktiviteter og turer. Det er veldig synd. Nå begynner det å bli kaldere ute så vi kan ikke ha konserter ute lenger heller. Da er det veldig fint at vi har et malegruppetilbud, sier de Vibe.  


Dagens malegruppe skal bruke løv og andre materialer for å lage bilder. Neste gang skal de male på silkeskjerf. Foto: Caroline Husby 

Tilbudet er relativt nytt og har de siste to årene blitt tatt i bruk på flere dagsentre og sykehjem i Bærum kommune.

Hilde Riisnæs Husby er initiativtaker for malegruppen og jobber med aktiviteter for eldre. Noen av bildene som males skal brukes i utstillingsrunden til Den kulturelle spaserstokken. 

– Det er veldig fint å se hvordan kreativitet og kunst kan løsne opp mennesker. Å skape et frirom der man kan gjøre som man vil, uten å føle at man må prestere noe, er veldig viktig, sier Husby. 


Brukerne får en kort introduksjon til hvordan materialene kan brukes før de setter i gang. Foto: Caroline Husby

– Bærum kommune har gitt oss mange midler og jeg synes de er gode til å ta vare på de eldre. Det er jo tross alt disse menneskene som har bygget Norge, så det skulle bare mangle, sier de Vibe. 

Kari, en av damene som er med på aktiviteten, sier hun får mye ut av gruppen. 

– Det er kjempe deilig å komme seg ut av hjemmet og møte folk. Sist gang jeg malte var da barna var små. Det er lenge siden, det! 


De to damene snakker og maler om hverandre. Foto: Caroline Husby

Brukerne omtaler kurset som: ‘et fristed for den skapende kraft’, ‘et etterlengtet pust i bakken’ og ‘en pause fra den vanskelige tiden vi er i nå’. 

Lisa, en av deltagerne, sier hun kan drømme seg litt bort når hun maler. 

– Plutselig så er jeg i Hardanger. Det er helt merkelig! 


Det er duket for kreativt kaos på dagsenteret. Foto: Caroline Husby

Eivind Thorp er hjelpepleier og er til stede under aktivitetene. Han tror det er ekstra viktig med aktiviteter i denne perioden. 

– Det er så viktig å komme seg litt ut, gjøre noe helt annet enn det vanlige. Vi har hatt kubb, konserter ute, quiz, avis-lesing og foredrag. Det er avgjørende for god mental helse, sier Thorp. 


Hjelpepleierne får også testet sin kreativitet. I bakgrunnen sover en bruker som synes det er deilig å ‘bare observere’. Foto: Caroline Husby

Kari har malt to bilder under seansen og ser forskrekket på bildet sitt før hun bryter ut i latter. 

– Nå kom galskapen ut, jeg er avslørt! Jeg er gærn. Dette bildet kan hete ‘eksplosjon på dagsenter’, sier hun. 


Kari med bildet ‘Eksplosjon på dagsenter’. Foto: Caroline Husby

 

Emneord: