FOTOUTSTILLING: På Youngstorget hang fotograf Andrea Gjestvangs bilder for MatPrat 2.-16. november. Foto: Ingrid Fossnes.

Middag i Norge 2020

Fotograf Andrea Gjestvang har fotografert middagsmåltider til MatPrats jubileumsutstilling "Middag i Norge 2020".
Tirsdag, 17 november, 2020 - 22:53

– Jeg ønsket å vise hvor ulikt middagsmåltidet inntas i landet vårt. Men felles for de fleste er at middagen representerer et lite pust i bakken, forklarer fotograf Andrea Gjestvang.  

MatPrat markerte sitt 20-års jubileum med en utendørs fotoutstilling 2.-16. november på Youngstorget. Dokumentarfotograf Andrea Gjestvang har for MatPrat fotografert 26 ulike norske husstander med deres unike middagstradisjoner. Målet for utstillingen var at forbipasserende skulle kjenne seg igjen i noen av bildene, og tenke gjennom hvordan de selv spiser middag.


“Torsdag: Ufo, Lars, Franz, Trengereid” er ett av 26 bilder i MatPrats fotoutstilling. Foto: Ingrid Fossnes.

Tverrsnitt av befolkningen

I samråd med MatPrat valgte Gjestvang ut 26 husstander ut ifra 50 forhåndsvalgte kandidater. Sammen måtte de ulike husstandene bestå av ulikt antall beboere, middagspreferanser, etnisiteter, omgivelser og geografisk plassering. 

– Vi ville ha en blanding av spennende folk og omgivelser. Et slags tverrsnitt av befolkningen, skriver Gjestvang i mail.


26 ulike husstander og middagsrutiner sto utstilt på Youngstorget. Foto: Ingrid Fossnes.

Middag av ulik betydning

– Middagen betyr ulike ting ettersom hvilken livsfase du er i, tror jeg at jeg kan si etter å ha gjort dette prosjektet, forklarer Gjestvang.

– Men felles for de fleste er at middagen representerer et lite pust i bakken. En stund hvor man kan sitte ned, enten i fellesskap med familie eller venner, eller alene, og kose seg litt.


Målet for fotoutstillingen var at flere skulle kjenne seg igjen i fotografiene. Foto: Ingrid Fossnes.

Fotografen har gjennom fotoprosjektet sett flere fellestrekk i middagstradisjonene blant det norske folk. 

– Det unike med den norske middagen er vel at den stort sett inntas hjemme. Først og fremst med nærmeste familie, og de fleste spiser rundt klokken 16-17. 

– Så er det veldig mye taco og pasta!


Det var flere som stoppet opp for å ta en nærmere titt på fotoutstillingen 2.-16.november. Foto: Ingrid Fossnes.

Fornøyd med jubileumsmarkeringen

MatPrats manuelle telling på Youngstorget viser at flere forbipasserende stoppet opp for å ta en nærmere titt på bildene. Kommunikasjonssjef i MatPrat, Marthe Helene Bogerud, skriver i mail at de er fornøyd med jubileumsfeiringen.

– Vi ser at mange også har benyttet seg av vårt digitale galleri, så vi er kjempefornøyd med kombinasjonen av dette.


Fotografiet “Mandag: Reidar, Oslo” illustrerer at middag for flere må nytes i farta. Foto: Ingrid Fossnes.

Nettsiden har i gjennomsnitt 125 000 besøk hver dag, og påvirker middagsvalg for mange. Fotoutstillingen er en feiring av middagsøyeblikkene og mangfoldet rundt middagen som vi har i Norge i dag.

– Vi ønsker å synliggjøre med bilder hva middagsmåltidet er og betyr i 2020. Her møter du kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene, forklarer Bogerud. 


MatPrat informerer om deres arbeid med digital kokebok og formidling av matproduksjon og ernæring på fotoutstillingen. Foto: Ingrid Fossnes.

– Vi sjekket ut og snakket med mange dyktige dokumentarfotografer. Valget falt til slutt på Andrea Gjestvang på grunn av hennes unike blikk og uttrykk.

Fotografen selv forklarer at hun ikke forsøker å pynte på virkeligheten. 

– Det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv.