Birkebeinerrennet 2017. Foto: Birken/Geir Olsen

Nå kan du melde deg på Birken Skifestival

Arrangørene planlegger gjennomføringen av Birkebeinerrennet 2021 i lys av covid-19. I dag åpner påmeldingen.
Onsdag, 4 november, 2020 - 12:58

Birkebeinerrennet er et av Norges mest tradisjonsrike turrenn på ski og går hvert år fra Rena til Lillehammer. Det er et fast treningsmål for mange nordmenn å gå den 54 kilometer lange birkebeinertraseen på ski.

Grunnet pandemien måtte Birken avlyse både ritt, renn og løp i 2020. Nå er Birken-arrangørene i gang med å planlegge Birkebeinerrennet 2021 i mars. Informasjonsansvarlig i Birken, Randi Bolstad, innrømmer at det er litt krevende å planlegge et så stort arrangement under en pandemi.

–Vi er jo vant med og skal jo planlegge en stor folkefest, for Birken er jo en publikumsfest, men det vet vi at vi ikke kan gjøre i 2021. Vi jobber mye med planlegging og prøver å planlegge godt fordi vi ønsker så gjerne å arrangere et eller annet, sier Bolstad som synes det er vanskelig når ting er så uforutsigbart.

En annerledes Birken


Informasjonsansvarlig i Birken, Randi Bolstad. Foto: Birken

Hvert år går tusenvis av birkebeinere over fjellet fra Rena til Lillehammer, og blir heiet fram av tilskuere langs den 54 kilometer lange skiløypa. Neste år blir det litt annerledes.

–Vi er i god dialog med helsemyndigheter og kommunelegen både på Lillehammer og Rena slik at vi vet at smitteverntiltakene blir overholdt til enhver tid, sier Bolstad.

–Akkurat nå vet vi ikke hvordan det ser ut i mars, så det blir viktig å følge med og gjøre gode vurderinger underveis. Beslutninger og informasjon om antall dager, antall deltagere, hvor lenge det skal være mellom hver start og så videre vil være på plass i god tid før helga 20. mars, sier Bolstad som mener det er viktig at deltagerne kommer godt forberedt og føler seg trygge under arrangementet.

Hun forteller også at de prøver å kutte ut mest mulig av det som skjer før og etter, slik at skituren over fjellet står i fokus.


Birkebeinerrennet 2018. Foto: Birken/Geir Olsen 

Hvor mange deltagere?

Onsdag 4. september klokken 09.00 åpner påmeldingen til Birkebeinerrennet 2020, og allerede nå er de sikre på at det blir en deltagerbegrensing. Derfor oppfordrer arrangørene alle nye og gamle birkebeinere til å melde seg på så fort som mulig.

–Hvis det skulle bli begrensinger av deltagere frem til mars, som vi vet det blir, så er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, slik at vi prioriterer de som meldte seg på først, sier informasjonsansvarlig i Birken.

–Vi har refusjonsgaranti som betyr at om du melder deg på og det blir endringer, avlysninger etc. på grunn av covid-19, så vil du få 100% refusjon av startkontigenten, forteller Bolstad som oppfordrer folk til å være tidlig ute med påmeldingen til rennet.

QR-Birken

I juli og august arrangerte Birken sommer-Birken som var en stor suksess. Løypa besto av åtte stolper med QR-koder mellom Rena og Lillehammer, hvor hver stolpe inneholdt fakta, Birken-quiz og aktiviteter for å gi turen ekstra innhold. Alle som skannet kodene kunne også være med i trekningen av ulike premier fra Birkens samarbeidspartnere. QR-Birken ble også videreført til løpet i september, og planen er å legge til rette for den samme muligheten til vinteren.

–Vi er sikre på at det kommer en slags QR-Birken i vinter også, men ikke som fullstendig erstatning av rennet, men som et supplement til selve arrangementet. Det er for at flest mulig skal få muligheten til å gå over fjellet, få gått den fine skituren og ikke minst få godkjent deltagelsen sin i løpet av vinteren, forteller Bolstad.


Birkebeinerrennet 2019​. Foto: Birken/Geir Olsen​ 

Høydepunkt og treningsmål

Birken er et godt treningsmål for mange og flere tusen nordmenn velger å ta turen til Rena en gang i året for å gå i birkebeinernes fotspor. Randi Bolstad har etter flere år i birkenuniverset mange gode opplevelser og minneverdige øyeblikk. Hun forteller at noe av det fineste er å se at deltagere blir heiet frem over målstreken og gleden til birkebeinerne når de endelig kommer i mål.

–Birken handler ikke bare om eliteløperne, men også om de som setter seg et treningsmål for å komme over dørstokkmila eller har hatt andre utfordringer, som har noe å se frem til. Så det å se hvor stolte og glade birkebeinerne er når de kommer i mål, det er helt fantastisk, sier hun.

Klar oppfordring

Daglig leder i Birken AS, Eirik Torbjørnsen, vet mange har savnet Birken i år og håper de kan arrangere Birkebeinerrennet, -rittet og -løpet i 2021.

– Det som er helt sikkert, er at vi gjør alt for å gjennomføre Birken-arrangementene i 2021 på en ansvarsfull og sikker måte, og med skikkelig Birkenstemning. Så vår oppfordring til alle er å fortsette å trene, sette seg mål og drømme om å gå Birken, enten det er for første eller førtiende gang, sier Torbjørnsen til Birken.no.

 

Emneord: 
Tags: