I aulaen var det kun plass til 20 personer grunnet koronarestriksjoner. Seminaret ble også strømmet direkte. Foto: Yousef Mansoury

Nasjonalbiblioteket med seminar om Jens Bjørneboe

Tirsdag, 3 november, 2020 - 23:12

Den norske forfatteren Jens Bjørneboe har skrevet flere romaner og dikt, men på et av seminarene var det fokus på hva arbeidet hans gjorde for dramatikk og samtidsteater. Seminaret hadde flere talere som jobbet innenfor teater og med dramatikk. De snakket hovedsakelig om hvordan de jobbet da de gjorde om flere av verkene hans til teaterstykker.

Seksjonsleder for bøker og språk i nasjonalbiblioteket, Jens Morten Hansen, mener Bjørneboes forfatterskap er godt egnet for dramatikk.


Jens Morten Hansen, seksjonsleder for bøker og språk i Nasjonalbiblioteket. Foto: Yousef Mansoury

– Teater og dramatikk er en rød tråd gjennom hele forfatterskapet hans, og vi kjenner han forholdsvis som romanforfatter. Men den første romanen han ga ut ble først skrevet som et stykke drama. Engasjementet for teater og interessen for drama var viktig for Bjørneboes forfatterskap, sier Hansen.

100-årsjubileum

Bjørneboe hadde et sterkt samfunnsengasjement og var aktiv i norsk samfunnsdebatt. Han publiserte artikkelserier for Aftenposten og Dagbladet, og kritiserte blant annet fengselsvesenet sin behandling av fanger og politiet sin bruk av vold.

Det kan sies at temaene han belyste er tidløse, noe som også kan være en av årsakene til at stykkene har vært godt egnet til teater. Hansen er positiv til fokuset på forfatterskapet hans.


“Jonas” av Jens Bjørneboe. Foto: Yousef Mansoury

– Jeg synes dette Bjørneboe-året har vist at det er mye av arbeidet hans som har relevans for mennesker i dag. Det har skapt debatt, og blant annet blitt iscenesatt på teaterscenen. Aktualiseringen av Bjørneboe har vært veldig fin og interessant å følge med på.

På utstillingen i Nasjonalbiblioteket kan man finne flere av tekstene han skrev og lese om det han opplevde gjennom livet sitt. Blant bøkene finner man «Jonas», som har blitt dramatisert og iscenesatt.

 

Emneord: 
Tags: