Det hvite hus. Foto: Flickr/dannymac15_1999

Stor interesse for det amerikanske presidentvalget blant Osloborgere

Det er stort engasjement for USAs presidentvalg i hele Norge, og i Oslo arrangeres det flere valgvaker rundt om i byen. Men hva er det nordmenn synes er så interessant med amerikansk politikk?
Onsdag, 4 november, 2020 - 14:46

Det amerikanske presidentvalget er i full sving og nordmenn landet over følger intenst med på hvem som kommer til å gå av med seieren. I Oslo arrangeres det valgvaker rundt om i hele byen, hvor det blir holdt foredrag om amerikansk politikk, panelsamtaler og valgsendinger på storskjerm. Journalen har tatt en tur til et par av disse valgvakene og spurt deltakerne om hva det er som engasjerer de til å følge med på presidentvalget.

Internasjonale konsekvenser

Noe som går igjen blant flere av deltakerne er at presidentvalget i USA kan få konsekvenser utenfor deres landegrenser, også her i Norge.

– Det er et valg som preger verden. Det påvirker alt ifra geopolitikk til nasjonalpolitikk, sier Geir Ove Hansen, som har møtt opp på Brød & Sirkus til Natt & Dags valgvake.

– Hvis en linje med stadige hardere fronter internasjonalt videreføres så tror jeg Norge blir dratt inn i både handelskonflikter og geopolitiske konflikter, så jeg tror det absolutt kommer til å prege oss.

Et par andre som deltar her er Lise Aanes og Andrea Gamst, som begge har bodd i USA. De er samstemte i at dette valget kan ha en del ringvirkninger for Norge og resten av verden.

– Det at vi er en del av NATO gjør jo at det påvirker oss, sier Andrea Gamst.

Lise Aanes trekker fram en del valg Donald Trump har tatt når det gjelder internasjonal politikk.

– Trump valgte å slutte å finansiere Verdens helseorganisasjon midt i en global pandemi og han tror ikke på klimaendringer, og alle de tingene drypper ned på verdenssamfunnet uansett hvilket land du er i.

Oslofolks preferanser og spådommer

Det er vanskelig å finne Trump-supportere ute i Oslos gater. Når Journalen spør om hvem folk helst vil skal vinne valget, så svarer samtlige Joe Biden. Hvis man går ut ifra kommunevalget i Oslo 2019, så ligger tross alt de fleste Osloborgere et godt stykke til venstre for Trump. Donald Trumps adferd er heller ikke populær.

– Det handler om respekt for mennesker, rett og slett så banalt. Han fremstår ikke som en som burde få beholde den tilliten til å ta beslutninger på vegne av over 300 millioner mennesker, mener Jorunn Birgitte Gjessing, som er på vei inn til Brød & Sirkus.

Til hvem som kommer til å stikke av med seieren, svarer de Joe Biden. Noe mer nølende nå enn for fire år siden.

– Jeg er ganske klar på at jeg håper Biden vinner. Men det er litt frykt for at det ikke går den veien, sier Håvard Bustad som deltar på Blås valgvake.

Hillary Clinton lå foran Donald Trump på meningsmålingene forrige presidentvalg, men endte selvfølgelig opp med å tape. Mange som var på demokratenes side tok seieren nærmest på forskudd og fikk seg et sjokk når stemmene var telt opp.

En amerikaners perspektiv

Utenfor Blå på Grünerløkka møter vi på Emily Northway som er ifra USA og har bodd i Norge noen år, og hun har noen teorier på hvorfor nordmenn er så interessert i amerikansk politikk.

– Jeg tror det er fordi det er underholdende. Det har kommet til et punkt hvor det er blitt så svarthvitt at folk føler de må velge en side, litt som en sport. Og etter min erfaring så er nordmenn veldig interessert i amerikansk kultur. Filmer, musikk, underholdning, og valget blir som en forlengelse av det.

Men på spørsmål om hvem som vinner er det vanskelig å få et endelig svar på.

– Jeg føler det kan gå hvilken som helst vei. Spesielt etter det forrige valget. Vi gikk og la oss, og tenkte at det var ikke sjans for at Trump kom til å vinne, basert på meningsmålingene. Så vi kan ikke basere dette valget på meningsmålingene.

Emneord: