Det var mye engasjement blant demonstrantene. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

Norwegian-ansatte demonstrerte

Utenfor Stortinget samlet Norwegian-ansatte seg for å vise støtte til eget selskap. Håpet er at politikerne vil sikre arbeidsplassene deres.
Torsdag, 19 november, 2020 - 13:14

– Det må komme en kontantkompensasjon til luftfarten, om ikke kan vi se at luftfartsselskapene forsvinner. Vi er allerede hardt rammet av krisen, og verre blir det, sier leder av kabinforeningen i Norwegian Rene-Charles Gustavsen til Journalen. 

Sammen med over 200 Norwegian-ansatte demonstrerte han uten for Stortinget denne torsdagen. 


Demonstrantene var lette å få øye på i gule vester. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

Norwegian søkte støtte fra regjeringen for å komme seg gjennom pandemien, men 9. november ble det klart at Regjeringen avslo denne søknaden. Næringsminister Iselin Nybø (V) forklarte den gangen til NRK at Regjeringen ønsker å prioritere luftfarten generelt, fremfor å støtte et enkelt selskap. Hun la også vekt på Norwegians finansielle struktur. 

– Selskapet har gjeld på over 40 milliarder kroner. Det er et selskap som har gjort noen endringer, men som det fortsatt vil være en betydelig risiko å gå inn med mer kapital i, sa Nybø til NRK. 


Trine Flaa Johansen (til venstre) og Thea Kristina Sell (til høyre) med et tydelig budskap. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

“Redd jobbene våre”

Koronapandemien har ført til permittering av mange ansatte hos Norwegian. Blant dem finner vi demonstranten Thea Kristina Sell, som har jobbet i selskapet de siste ti årene. Nå er hun bekymret for både sin egen, og arbeidsplassens fremtid, men velger å bevare troen.

– Selvfølgelig kjenner man på usikkerhet, men vi har ikke gitt opp håpet. Dette kan ikke være slutten på Norwegian, sier Sell. 


Uniformene var på, og kofferten med. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

Andre vil ta over

Gustavsen frykter at utenlandske lavpris-selskaper vil ta over om de norske luftfartsselskapene går konkurs. Noe han mener vil påvirke flytilbudet. 


Rene-Charles Gustavsen er stolt over de ansattes engasjement. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

– Disse selskapene flyr ikke til alle byene, de tar bare de største. Det gjør at tilbudet reduseres, noe som vil gå ut over næringslivet, sier Gustavsen. 


Demonstrantene vinker til politikerne på Stortinget. Foto: Sara Sofie H. Tallaksen

Nådde ikke frem

Flere av stortingsrepresentantene holdt appeller for demonstrantene, hvor de uttrykte både støtte og forståelse. Blant dem var Jonas Gahr Støre (Ap) og Morten Stordalen (Frp). 

–  Når staten går inn med inngripende tiltak, stenger ned, og ber folk om å ikke benytte seg av tilbudene til flyselskapene, så må det kompenseres på en eller annen måte, sa stortingsrepresentant Morten Stordalen i sin tale til demonstrantene. 


Morten Stordalen (Frp) var en av stortingsrepresentantene som viste sin støtte til demonstrantene. Foto: Bjørn Inge Bergestuen. Hentet fra Fremskrittspartiets hjemmeside.

Stortingsrepresentanten var tydelig på at han ikke kunne love noe, men sa at partiet er utålmodige på å finne en løsning. 

– Dette gjør veldig inntrykk. Det er lett å glemme hvor vanskelig det er å være usikker på jobben sin, når man har noe å gå til selv. Bak alle dere er det familie, venner, samboere og foreldre som er bekymret. Det er vi også, men sammen skal vi finne en løsning, la Stordalen til. 

NRK meldte i går at regjeringen sa nei til videre støtte denne uken. 

Emneord: