Austin Lavender. Foto: Guro Asdøl Midtmageli

Vil ikke tilbake til USA

23 år gamle Austin Lavender kommer fra Tennessee i USA, og bestemte seg for snart to år siden at han ikke lengre ville bo i hjemlandet.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 12:07

Det var et lett valg for Lavender da han kom til Norge som student. Han ville ikke flytte tilbake til USA.


Austin Lavender. Foto: Privat Foto: Privat

– Jeg kunne ikke uttrykke mine politiske meninger og synspunkt uten at jeg ble utestengt og sett ned på av lokalsamfunnet rundt meg, sier Lavender.

Med en far og en bror som Trumpsupportere er ikke politikk noe de diskuterer hjemme. Han stemte ikke på Trump i 2016, og fikk da beskjed at han ikke var velkommen hjem på et par uker:

– Jeg tror Trump vant det forrige presidentvalget på grunn av fear factor. Han skapte en fiende folk kunne skylde på og lovet å realisere alles drøm om amerika.

Etter han fullførte High School i Tennessee fant Austin fort ut at han ikke ville fortsette å bo i USA. Han bestemte seg for å ta deler av universitetsutdannelsen i Norge, og endte opp med å bo litt over et år i Kristiansand. Livet i Norge ga mersmak og nå tar han hele masteren sin i Internasjonal sosial velferd og helsepolitikk ved Oslomet. 

USA-ekspert, forfatter og professor i filmvitenskap ved NTNU, Julia Leyda, kommer fra New Orleans, Louisiana i Amerika. Hun flyttet fra landet i 1999, og har ingen planer om å returnere.


Julia Leyda. Foto: Privat 

– Beslutningen om å ikke returnere til USA er delvis politisk. Selv om jeg ikke har lyst til å reise tilbake nå mens Trump er president, var jeg heller ikke fristet til å returnere da Barak Obama var president, forteller Leyda.

Hun forteller at det handler nok ikke bare om hvem som er president, men hvordan hele systemet er drevet, og at det er like mye på grunn av gratis og rimeligere utdannelse, helsetjeneste, bolig og likebehandling.

Både Lavender og Layda forteller til Journalen at de begge har stemt og skal følge nøye med på valget 3. november.