Regnbuetelefonen er et tilbud for eldre skeive ((lesbiske, homofile, bi/pan, interpersoner eller transpersoner). Foto: Hilde Kvam Måland

Gode samtaler med Regnbuetelefonen

Skeive venner ønsker å gjøre hverdagen til eldre skeive bedre ved å tilby ringevenntjenesten Regnbuetelefonen.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 19:58

De fleste kan kjenne på en følelse av ensomhet når de blir eldre, og strenge smittevernstiltak under Korona-pandemien gjør det vanskeligere for mange å møte venner og familie.

Skeiv Verden Oslo og Viken, Forbundet for Transpersoner i Norge, HivNorge, Bamseklubben og FRI Oslo og Viken har inngått ett samarbied de kaller Skeive venner, og sammen lanserte de Regnbuetelefonen tidligere i høst. 

Målet med Regnbuetelefonen er å motvirke ensomhet og sosial isolasjon blant eldre skeive. Skeive venner ønsker også å bygge relasjoner og skape gode samtaler.

Besøksvenntilbud ble til ringevenntilbud

 – Det var et panel under PRIDE i fjor som diskuterte ensomhet og sosial isolasjon blant eldre medlemmer i de ulike organisasjonene og hvordan man kan nå ut til dem. Vi kom da frem til et besøksvenntilbud. Men så kom korona, og da er det jo ikke mulig å dra på besøk til folk, så da kom vi opp med Regnbuetelefonen, sier Meti Olika, prosjektansvarlig for Regnbuetelefonen. 


Skeive venner sammarbeider om å drive Regnbuetelefonen. Foto: Meti Olika

Etter tilbudet ble lansert tidligere i høst har mange meldt seg på, og responsen har vært veldig god.

 – Jeg jobber i FRI Oslo og Viken og vårt lokale er i samme bygg som mange andre skeive organisasjoner. I pausen har for eksempel noen som jobber i Skeiv Ungdom fortalt at mange eldre ringer til deres sentralbord bare fordi de vil ha noen å snakke med, og at de nå kan henvise dem til oss. Så dette er et tilbud som har hatt et stort behov, men som ingen har skapt tidligere, sier Olika.

Givende å være ringevenn

 – Vi snakker sammen en gang i uka til en fast tid. Samtalen varer i en time, og vi skravler mye i munnen på hverandre, forteller Petter Stensby som er en av Regnbuetelefonens ringevenner.

– Vi snakker om hverdagslige ting. Slik som hvordan livene våre er, hva som skjer rundt oss og aktuelle saker. Og jeg må si jeg syns det er like givende for meg som jeg håper det er for han, fortsetter han.

Han forteller videre at dette er et veldig viktig tilbud og at når FRI kontaktet han for noen uker siden og spurte om han kunne tenke seg å være frivillig ringevenn, kunne kan ikke si nei.

 – Jeg tenker det er et godt initiativ Nå er vi jo i koronatid, men det er også mange eldre som føler seg alene og isolert ellers, så jeg synes det er et kjempe flott tiltak, sier han og legger til at hans erfaring er at tilbudet funker bra.  

Ensomhet, ikke bare et midlertidig korona-problem

Stensby mener at ensomhet og følelsen av isolasjon, i alle aldersgrupper, ikke bare er et koronaproblem, men et samfunnsproblem. Han forteller om et eksempel fra boken «Ensomhetens århundre» der forfatteren skriver om at flere pensjonister i Japan føler seg så ensomme at de stjeler i butikker for å komme i fengsel der de kan være med andre mennesker.

 – Man kan jo si at det er spesielt aktuelt nå i disse koronatider, men det ville nok alltid ha vært velkomment. Tidligere arrangerte FRI andre tilbud der man har møttes fysisk, men det er jo blitt vanskeligere nå. Så jeg tenker dette er et godt tidstilpasset grep, sier han.

Emneord: