Malin Strat (til venstre) er årets russepresident. Ved hennes side står russens visepresident, Elisabeth Austnes. Foto: Anabelle Bruun

Pupper er bra, kreft kan dra, men hva med korona?

Forrige uke ble det postet et bilde i sosiale medier der elever ved Horten videregående står tett i en stor gruppe. – Et lite unntak for en god sak, skrev rektoren.
Onsdag, 4 november, 2020 - 09:53

26. oktober ble “Rosadagen” avholdt - et arrangement i regi av russen. Elevene kledde seg i rosa for å vise sin støtte til årets Rosa Sløyfe-aksjon. Under emneknaggen #russmotkreft på Instagram florerer bilder av elever i rosa klær, ofte med teksten “pupper er bra, kreft kan dra”. 

Lett å gjøre et unntak for en god sak

Rektor Gisle Birkeland ved Horten videregående skole, publiserte et innlegg på sin Facebook-profil. Der roste han elevene iført rosa klær.


Dette bildet repostet rektoren fra elevrådets instagramkonto. Foto: skjermdump

I kommentarfeltet under innlegget fikk rektoren tilbakemelding på at ungdommen sto tett. Til dette svarte han at det er lett å gjøre et lite unntak for en så god sak. Innlegget har i ettertid blitt slettet.

– Jeg så at det innlegget kunne gi feil signaler, derfor valgte jeg å slette bildet, forteller Birkeland.

Følger trafikklysmodellen

Folkehelseinstituttet har laget en trafikklysmodell med grønt, gult og rødt nivå som viser hvilke smitteverntiltak barnehager og skoler skal følge. Det er den generelle smittesituasjonen i Norge som avgjør nivået som skal følges. Det skriver utdanningsdirektoratet på sin nettside. 

Birkeland forklarer at skolen nå følger gult nivå i trafikklysmodellen som gjelder for videregående skoler. Det er gult nivå som har vært aktuelt helt siden før sommeren. Dette innebærer blant annet at man skal unngå fysisk kontakt mellom personer. Utenfor klasserommet oppfordres også elever og lærere til å holde en meters avstand i alle situasjoner. 

Mener du at det er forsvarlig å stå i en så tett gruppe, fordi det kun er for et bilde?

– Vi følger myndighetenes råd, og det er en meters avstand over 15 minutter som defineres som nærkontakt. Skolen følger bare de rådene som kommer fra myndighetene, og prøver å få elevene til å gjøre det samme, svarer rektoren.

Videre legger han til at de i ettertid ser at bildet burde hatt en annen arrangering.

– I iveren for å få fram budskapet for en god sak ble bildet tatt med dette oppsettet. Vi har god kontakt og samarbeid med skolens elevråd når det gjelder skolens smittevernregler, presiserer han.


“Hold en meters avstand” oppfordres det til ved inngangen til skolen. Foto: Anabelle Bruun

Lærer tok bildet

Russepresident, Malin Strat, forteller at selv om elevene har et ansvar selv, mener hun ledelsen og lærerne bør passe bedre på at reglene for smittevern overholdes på skolen. 

– Det var faktisk en lærer som tok gruppebildet av oss, så da får jo vi et inntrykk av at det ikke alltid er så viktig å holde meteren, forteller visepresident Elisabeth Austnes. 

Malin Strat legger til at mange elever kanskje tenker det blir en normal russetid, da fjorårets russ fikk det til. På tross av nedstengelsen av videregående skoler. Hun tror at det er en av grunnene til at mange gir blaffen i å holde avstand. 

De forteller videre at det til tider er vanskelig å holde avstand, fordi det er flere trange ganger og plasser på skolen. Et eksempel de nevner, er området rundt skapene som er tett inntill hverandre. 


Det er ikke god plass til å bevege seg i området hvor skapene befinner seg. Foto: Anabelle Bruun

Mange om plassen

Marianne Zalo er tillitsvalgt for den største fagforeningen for lærere på skolen, Utdanningsforbundet. Hun skriver i en mail at Horten Videregående er den mest arealeffektive skolen i fylket, med flest elever per kvadratmeter. 

– Da blir det ofte folksomt i fellesområdene. Når skoledagen går som vanlig for alle elevene, vil det si at det blir opphopning av elever i gangene i friminuttene. Det er ofte rundt 1000 elever skal forflytte seg. Selv om det er laget piler for å vise hvor du skal gå, så er det allikevel umulig å holde avstand når mange elever skal forflytte seg fra et klasserom til et annet, legger hun til.

– Meteren er ikke alltid like lett å overholde, men de fleste elevene er derimot flinke til å vaske pulter og utstyr etter bruk, samt å sprite hendene ofte. Dette minner lærerne oss på å gjøre etter hver time, forteller russepresident Malin Strat.


Slike skilt er plassert rundt om på skolen for å minne elever og lærere på å overholde reglene for smittevern. Foto: Anabelle Bruun

Bekymring blant lærerne

Zalo skriver at lærerne ikke kan være koronapoliti selv om de holder seg lojale mot de ordninger som blir gjort på skolen. Videre skriver hun at det er lett å skjønne at elevene blir forvirret. Utenfor skolen anbefales det at man har en omgangskrets på maks fem personer, men samtidig sitter man i sild og tønne på bussen, og i et fullt klasserom på skolen, legger hun til. 

– Som lærere er vi lojale mot reglene, men kan ikke bruke tida vår på å passe på elever i friminuttene. Dette tar ledelsen seg av, forklarer hun.

Zalo skriver på vegne av lærerne at mange er bekymra og at det er enormt krevende å jobbe som lærer i disse dager. 

–  Ingen ønsker seg tilbake til nedstenging, samtidig som det å jobbe under disse omstendighetene virker særdeles utrygt, skriver hun i en mail. 

Gisle Birkeland forteller at flere elever ved skoler i Vestfold og Telemark har fått påvist smitte, og at Horten Videregående må vurdere strengere tiltak dersom dette kommer nærmere dem. Han tilføyer at de hadde gode erfaringer med undervisning i “Teams” ifra mars til mai.

 

 

Emneord: