- Jeg opplever at partiet har forandret seg mye siden jeg meldte meg inn i 2013, sier Simen Bondevik. Foto: Astrid-Therese Teisen.

Simen Bondevik forlater KrF

Simen Bondevik har vært medlem i KrF i 7 år. Nå takker han for seg.
Torsdag, 19 november, 2020 - 13:52

Bondevik, som er tidligere leder av KrfU Viken, sa tidligere i år nei til stortingsplass. Den 9. novembler kunngjorde han at han melder seg ut av partiet. 

Han mener partiet har forandret seg mye siden han meldte seg inn i 2013, men peker på regjeringssamarbeidet med FrP i 2018 som en avgjørende faktor for hans beslutning. 

 – Utviklingen etter dette retningsvalget har bare vært at partiet har blitt mer og mer kristenkonservativt og borgerlig, mener han. 

– Sett et ultimatum for Moria-barna 

Bondevik opplever at han ikke lenger finner rom for de sakene han engasjerer seg for, og peker på  klima-og miljøpolitikk og asyl-og innvandringspolitikk som én av flere årsaker til beslutningen. 

– Klimakrisen er en av vår tids største utfordringer og vi må ta drastiske grep for å stoppe den, sier han. 

Han mener at partiet bør sette en sluttdato for oljevirksomhet på norsk sokkel.

– Men det kommer de nok ikke til å gjøre med det første, sier han.

Bondevik mener også at partiet bør sette et ultimatum for Moria-barna: enten hente fem hundre til Norge - eller gå ut av regjering.

– KrF er, og har alltid vært, et kristendemokratisk parti.

Fylkesleder fra Viken KrF, Britt Egeland Gulbrandsen, stiller seg uforstående til at partiet har endret seg.

 KrF er, og har alltid vært, et kristendemokratisk parti, sier hun.

– Selv om KrF gikk inn i en regjering betyr det ikke at programmet vårt ble forandret.

Gulbrandsen sier det er legitimt å være skuffet over behandlingen av sakene Bondevik tar opp, men at det ikke nødvendigvis er partiet som har beveget seg bort i fra sitt program i disse sakene.

– Men i et samarbeid må alle gi og ta. Det gjelder i en familie, i foreningslivet og i politikken.

Hun sier at KrF fortsatt skal være et kristendemokratisk sentrumsparti, men at samarbeidet med andre partier er nødvendig for å få satt preg på enkeltsaker, som bistand, kvoteflyktninger og vern om det ufødte liv.

Mange jern i ilden

Bondevik har ingen planer om å slutte å engasjere seg. Dessuten har han har mye spennende å drive med – også utenfor politikken.

 – Jeg jobber fulltid som kommunikasjonsrådgiver i Press - Redd Barna Ungdom og prøver å fullføre en bachelorgrad i medievitenskap på UiO.

Han vet hva han skal stemme, og hvilket parti han vil engasjere seg i videre. 

 – Jeg har hvertfall ikke tenkt å gi meg med det første. Det er for mye i verden som er urettferdig til at jeg klarer å sitte stille og se på.

Emneord: