Freia vil fjerne sjokoladeavgiften slik at nordmenn vil fortsette å handle innenlands når grensene til Sverige åpnes igjen. Foto: Tina Sletten

Sjokolade-boom for Freia

Freia har hyret inn et fjerde skift for å dekke nordmenn sitt behov for sjokolade nå som "harryhandelen" er avlyst.
Mandag, 23 november, 2020 - 19:27

Freia er ikke blant dem som har fått kjenne på de negative konsekvensene ved pandemien som herjer i landet, tvert imot. Etterspørselen for sjokolade har hatt en kraftig økning etter at grensene til Sverige ble stengt. 

– Vi har opplevd en omsetningsøkning på 10-15 prosent, sier Gro Krigsvoll, administrerende direktør i Mondelez-eide Freia. 

Freia har ansatt 12 personer for et fjerde skift ekstra for å kunne tilfredsstille markedetes etterspørsel. 

Nå peker sjokoladegiganten på hvordan Norges sjokoladeavgift hindrer en økende omsetning og flere arbeidsplasser i en pandemi-fri tid. Krigsvoll mener den norske sjokoladen er for dyr, noe som gjør at nordmenn heller tar seg en tur over grensa når sukkersuget trer i kraft. 

– I Sverige kan man kjøpe sjokolade for nesten halv pris sammenlignet med Norge. I 2019 handlet nordmenn sjokolade og godteri i Sverige for rundt 1 milliarder kroner. Dette er inntekter vi gjerne skulle beholdt her i landet, sier Krigsvoll. 

 

Hør om pandemiens konsekvenser for sjokoladeproduksjonen her:

 

Emneord: