Hunder tilbringer mye tid med eiere og familien under Corona. Hva skjer når folk skal tilbake på jobb? Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Kan hunder bli engstelige etter koronapandemien?

Charlotte Lorenzen har vokst opp med hund i familien. Fra egen erfaring bekymrer hun seg for hunder under pandemien.
Onsdag, 4 november, 2020 - 09:46

– Jeg kjenner flere som har hund og som jobber hjemme ifra under koronapandemien. De er jo vant til å være hjemme alene mens eierne er på jobb. Det fikk meg til å tenke på at hunder er mye mer med familiene sine nå, sier Lorenzen.

Lorenzen forteller av erfaring fra barndomshunden om at hunder som plutselig tilbringer hver dag sammen med et familiemedlem over en lang periode, kan bli redde for å være alene når eier skal tilbake i jobb.

 

Ødelagte tenner etter biting på døra


Charlotte Lorenzen. foto: Privat

– Han var vant til å være alene hjemme hele livet. Alle var borte på dagtid til han ble rundt 10 år. Da ble mamma sykemeldt og hun var hjemme med han hele dagen, forklarer Lorenzen.

– Hvor lenge var hun hjemme med han?

­– Jeg tror hun var hjemme i to år. Også begynte hun å jobbe igjen tre ganger i uken.  Da klikka han helt, sier Lorenzen.

Hun forteller at hunden ble så engstelig at han ødela et par tenner fordi han prøvde å bite seg ut av døra.

I rundt et års tid slet de med å finne en løsning. Siden hunden var gammel og begynte å bli sliten, roet han seg ned.

– Men det tror egentlig bare var fordi han ikke skjønte at han var alene, han ble jo ganske gammel og senil. Det siste året av livet hans, lå han i senga til foreldrene mine mens han var alene og det gikk fint, avslutter Lorenzen med.

 

Å være alene ligger ikke i hundens natur

Karoline Måseide Thomassen er hundeinstruktør og atferdskonsulent på hundeskolen Good Dog i Oslo. Thomassen forteller at separasjonsangst er et paraplybegrep. Det er et syndrom og ikke en diagnose.

- En atferdskonsulent må se på hundens situasjon slik at vi kan utarbeide hvordan man kan tilrettelegge miljøet og modifisere adferden deretter.

Hun forteller at separasjonsangst er et vanlig problem hos hunder og de ofte blir kontaktet på grunn av dette.

– Det er ikke så ulogisk at det er et problem for veldig mange hunder. Det er veldig unaturlig for en hund å være alene. Så hundeeiere forventer egentlig at hunden skal håndtere en situasjon som ikke er så naturlig for dem. Det er blant annet årsaken til at det er straffbart i Sverige å ha hund alene hjemme i mer enn seks timer.

 

Nøkkelen er trygghet


Karoline Måseide Thomassen. foto: Privat

– Det som er aller viktigst er å gi hunden trygghet. Selvtillit er viktig for å kunne være alene hjemme, og dette utvikler seg fra et dyr som føler seg trygt og ivaretatt.

 Thomassen forteller at hun ikke er bekymret for flere separasjonsangsttilfeller for valper under pandemien. Det som gjør henne mer bekymret, er eiere som ikke har tid til å være lengre borte fra jobb.

Videre opplyser hun om at eiere som har trygge og hjemme alene-trente hunder, men som nå jobber hjemmefra, ikke plutselig går tilbake på jobb og forventer at hunden takler det uten problem. 

– Det er veldig viktig å trene gradvis på at hunden skal være alene hjemme i et tempo som hunden er komfortabel med. Og det må man starte å gjøre i god tid før man skal tilbake å jobbe en hel arbeidsdag. Det vil plutselig bli en annen hverdag for hunden når de skal være mye alene igjen og dette må man gradvis jobbe opp mot.

Emneord: 
Tags: