Frida Wikström kontaktet venner da hun skjønte at hun ikke får reise hjem til jul. Det var viktig at de nærmeste i Oslo ikke var alene. Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Svensker dropper å reise hjem til jul

Ifølge tall fra SSB er det omrking 36 000 svensker i Norge. Julehøytiden nærmer seg, men svenske Frida Wikström må bli i Oslo.
Mandag, 23 november, 2020 - 21:48

Frida Wikström (30) har jobbet i Oslo siden hun flyttet fra Sverige i 2012. Nå jobber hun med inkasso- og fakturering på Skøyen og har hatt hjemmekontor siden september. Årets julefeiring blir i Oslo.


Wikström reiste til Norrköping for å besøke familien i sommer. Det var kronglete og dyrt. Da betalte hun 2500 kroner.  Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Tungvinn reisevei og ingen karantenetid

– Det er egentlig på grunn av kronglete reisevei, overholde smittevernstiltak og karantene. Togene er innstilt fram til 15. januar og skal jeg komme meg hjem til Norrköping, må jeg ta fly til Stockholm og tog derifra.

Wikström forteller at hun jobber på lillejuleaften og ville ankommet i Norrköping sent samme kveld om hun hadde valgt å reise hjem til jul.

– Da vil jeg ikke rekke å være karantene før julaften. Hjemme skal jeg treffe både mine foreldre, som er over 60 år, og mormor og morfar som nærmer seg 90 år. Uten karantene risikerer jeg å smitte dem og det er en veldig stor risiko å ta.

I tillegg må Wikström fremlegge en negativ koronatest når hun lander, tatt 72-timer forveien.

– Fra venner vet jeg at det er ganske fullbooket i Norrköping, og da må jeg eventuelt reise til en annen by. I tillegg er jeg usikker på om jeg må ha karantenetiden min på karantenehotell eller i eget hjem. Da kan jeg risikere å bli fraværende fra jobb, sier Wikström.

For Wikström blir det for mange faktorer som skal klaffe og føles ikke verdt det, for å dra hjem i et par dager.


Wikström mener det er egoistisk å dra hjem kun for et par dager. Hun har familiemedlemmer i risikogruppen og risikoen er for stor.  Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Ekstra tung å ikke få feire hjemme i år

Det er ikke første gang Wikström feirer jul i Oslo, men i år opplever hun det som vanskeligere uten familien.

– Jeg har feiret jul uten familien før, men prinsippet nå er mer at jeg ikke får. Jeg velger det ikke selv. I tillegg så er mormor og morfar mye eldre og det er derfor jeg har feiret jul hjemme de siste årene. For det er kanskje siste jul med mormor eller morfar eller begge. Det kjennes trist.

Hun sier at hun er i kontakt med foreldrene nesten hver dag, men om det skulle være siste julen til besteforeldrene så blir det et trist minne å ikke ha vært med.

– Det føles kjipt, men hva kan man gjøre? Man må bare prøve å gjøre det beste ut av det. Kanskje man kan facetime familien på julaften. Eventuelt reise nærmere påske eller vår, når smitten forhåpentligvis er lavere.


Hvis Wikström fikk velge hadde hun reist hjem til jul, men hun sier at hun ser frem til en stress- og reisefri jul i Oslo. Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Ikke alene på julaften

Hva er planene for jul da?

– De er fortsatt ganske åpne. Da jeg og mine svenske venner innså at julefeiringen ikke ble som vi hadde håpet, tok vi kontakt med hverandre. Jeg er heldig som har venner og ikke blir alene hjemme. Jeg har fått noen invitasjoner og mest sannsynlig kommer jeg til å feire med to andre venner. Spise litt middag og kose oss sammen, sier Wikstrøm.

Wikström tror det er spesielt viktig i år å ta kontakt med de rundt seg. og passe på at ingen feirer alene.


Svenska kyrkan i Oslo ligger på Hammersborg, ved gamle hovedbiblioteket Deichman. Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Ingen juleaktiviteter i kyrkan

Per Anders Sandgren er daglig leder for Svenska Margaretakyrkan, som har omtrent 14 000 medlemmer. Han estimerer at rundt 10 000 er i aldersgruppen 25 til 50.

Sandgren forteller at det er få muligheter for å gjennomføre de vanlige juleaktivitetene i henhold til smittevernstiltakene. Kirka prøver å bidra på andre måter i år.

– Blant annet tilbyr vi samtalter. Da får vi ofte rent praktiske spørsmål om for eksempel hvor man kan få tak i enkelte matvarer. Vi tilbyr også å møte folk en og en på «walk and talk», hvis man har behov for å prate.

Sandgren forteller om et medlem som ønsket å reise hjem til Sverige, men som var bekymret for å ta lokal trafikk. Da stilte kirka opp og brukte deres buss for å kjøre henne til grensa. Ved grensa ble hun hentet av foreldrene sine.


Sandgren forteller at det ikke er mulig med store forsamlinger i kirka. Da blir det ingen gudstjeneste på luciadagen- eller julaften. Foto: Irene Dafinceska Naustdal

Tøft for de unge

Sandgren opplyser om at de tilbyr egne samtaler over telefon, et tilbud som flere unge mellom 20 til 25 år benytter. I tillegg er kirken fortsatt åpen for folk til å komme for å tenne lys.

– Under et vanlig år får vi samtaler fra unge som er i en etableringsfase og bor alene for første gang. Eller så trodde de at de hadde ting klart, så endrer noe seg på studiene eller i jobb. I år kommer det tydeligere fram at flere ønsker noen å prate med.

Sandgren opplever at folk har det ekstra vanskelig i år og at de har høyere stressnivå enn vanlig.

– Jeg tror mange velger å reise hjem til jul og sitter i ti dager karantene, sier Sandgren.

Emneord: