Man kan designe sitt eget vann på Waterwell-dispenseren. Foto: Tina Sletten

Kan redusere bruk av plastflasker

Ny vanndispenser med spesiallaget smartflaske lar deg designe ditt eget vann ved å tilsette smak, vitaminer, koffein eller kullsyre.
Onsdag, 4 november, 2020 - 10:53

Waterwell ønsker å bidra til miljøet ved å lage en mulig løsning for å redusere behovet for plastflasker, samtidig ved å redusere utslippene og energiforbruket ved transport av drikkevann.

Selskapet er relativt nyoppstartet, men de har noen kunder som har fått teste produktet deres de siste månedene. Det er opp til hver enkelt bedrift om de ønsker å ta betalt for tjenesten.

Vil tilby noe mer enn bare vann

Crossfit Oslo leier en dispenser, og tilbyr tjenesten til medlemmene sine mot en årsavgift som gir dem ubegrenset antall tappinger.

– I første omgang ønsket vi å finne en måte for oss å generere penger på, men så er det positivt at man bidrar til miljøet også, sier Eivind Dahl Ringard, daglig leder i Crossfit Oslo.

Selskapet Insenti har vært kunder av Waterwell i to måneder, og har kjøpt inn flasker for å tilby sine ansatte noe mer enn bare springvann når de er på kontoret.

– Man kan bruke flaska om igjen, og man slipper å kjøpe en flaske med vann hvis man vil ha andre tilsetninger, sier kontorleder i Insenti Bodil Andreassen Oppen. 

– Det er til og med en god del som bytter ut den daglige kaffekoppen med vann med tilsatt koffein, legger hun til.

En flaske med mangel på dispenser


Daglig leder i Waterwell, Bjørn Solheim. Foto: Privat

Waterwell sin flaske er laget av rustfri stål så den kan holde på temperaturen og bli brukt over lengre tid. Det er en chip på undersiden av flaska som gjør at dispenseren identifiserer den når den skal fylles opp.

Oppen forteller at mange ansatte bruker vannflaska på hjemmekontoret også, men at man da ikke kan bruke den til noe annet enn vann fra krana siden det ikke er tilgang til andre dispensere.

Daglig leder i Waterwell, Bjørn Solheim, forteller at deres ønske er å utvide konseptet så man får tilgang til flere dispensere på ulike steder man er innom i hverdagen. 

– Vi jobber med løsninger der man kan få tappet på andre flasker også. Vi ser for oss en app som kan realisere dette, sier Solheim.

– Refill er fremtiden


Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, tror produktet har potensiale. Foto: Tina Sletten

Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, synes produktet høres interessant ut, men stiller seg skeptisk til hvor miljøvennlig det faktisk er å produsere selve Waterwell-flaska. Hun forteller at det slippes ut flere klimagasser ved produksjon av metall enn ved plastikk.

– Jeg syns det hadde vært interessant å se regnestykket på hvor mange plastflasker man må kjøpe før det når et like høyt miljøavtrykk som en metallflaske, sier Woie.

For hver Waterwell-flaske man fyller opp skal man, ifølge daglig leder Solheim, spare miljøet for fire plastflasker. Omfanget rundt utslippene, derimot, er noe usikkert.

Woie forteller videre at selv om produksjonen av metall er mer belastende for miljøet så syns hun at alt som er med på å redusere etterspørselen av plast en positiv forbedring. 

– Refill er fremtiden da. Så det å finne nye måter for å bidra til det, som er litt mer interessant enn bare vann, er veldig kult, forteller hun.

Se video for å se hvordan dispenseren funker og hva noen kunder tenker om det:

Emneord: 
Tags: