Her trosser en tøff gjeng vær og vind for å vinterbade. Foto: Bendik Romstad

– Vi vil kjenne at vi lever

Hver lørdag i vinterhalvåret møtes en gjeng badeglade mennesker for å bade i Hvervenbukta. Dette gjør de for å kjenne at de lever.
Tirsdag, 3 november, 2020 - 10:24

Bendik Romstad er mannen bak gruppen Lørdagsbaderne - en gjeng med badeentusiaster som fra og med oktober møtes i Hvervenbukta hver lørdag klokken tolv for å bade. Han forteller at det hele startet første nyttårsdag i 2020. 

– Det er en tradisjon her i Hvervenbukta at folk møtes for å bade første nyttårsdag - da er det hundrevis som bader. Jeg var tilstede og ble stående å snakke med noen om hvor fint det er at vi er så mange som bader. For når man gjør noe så ubehagelig sammen, så føles det ikke like ille. Det var noen som sa at vi burde hatt et “spark i rumpa” for å bade hele vinteren, og da sa jeg bare “vi gjør det”, sier Romstad. 

Åpent for alle

Gruppen er åpen for alle som ønsker å delta, men arrangøren forteller at dette ikke er normalt for badeklubbene som befinner seg i Hvervenbukta. 

– Det finnes mange vinterbadeklubber, men de fleste er veldig lukket. Det finnes klubber som har holdt på i 15 år og som har julebord sammen, da er det ikke sånn at de som vil bare kan stikke innom arrangementene deres, sier han. 

Romstad forteller videre at han ikke ønsket at Lørdagsbaderne skulle bli en slik lukket gruppe, men heller en åpen gruppe for alle badeentusiaster der ute. Hvem som møter opp kan derfor variere fra gang til gang, men alle som ønsker å bade møter opp klokken tolv. 

Fellesskapet gjør det enklere

Selv om Lørdagsbaderne ikke er en lukket gruppe, sier deltaker Marit Gudny Gresseth at hun fortsatt opplever et fint fellesskap i gruppen, og at det gjør det mye enklere å bade i det iskalde vannet.

– Vi kan alle glede oss over fellesskapet og den sosiale delen både før og etter badingen, sier hun. 

– Det er jo utrolig livsglade folk som deltar, sier Romstad. Det gjør det til en veldig positiv opplevelse, legger han til.

Gir dem energi

Gresseth forteller videre at hun bader for helsens skyld.

– Det gir meg energi og velvære. Nå har jeg holdt på med vinterbading i et år, og det er blitt en naturlig del av rutinen min, forklarer hun. 

Romstad er enig i at helseaspektet ved det er viktig, men han forteller at han hovedsakelig bader for å bryte med sine normale, behagelige rutiner.

– Man gjør så mye i løpet av dagen som er godt og komfortabelt. Det er viktig å utfordre seg selv en gang i blant. Og når man går uti vannet midt på vinteren kjenner man virkelig at man lever. 

Rekordmange møtte opp

Arrangøren forteller at de vanligvis er maks ti til 15 som møter opp for å bade, men at over 20 deltok denne lørdagen. 

– Det er utrolig gøy å se at folk engasjerer seg for dette opplegget, sier han.

Han sier videre at han har lagt merke til at Lørdagsbaderne har inspirert andre til å arrangere gøye aktiviterer i forbindelse med vinterbading.

– I januar, da vi begynte, var det plutselig en familie som hadde arrangert barne-bade-bursdag. De hadde lagt ut tepper og tatt med pølser og kakao på stranden, og så klokken tolv løp barna uti med oss og badet. Det var veldig koselig, forteller han.

Romstad er glad for engasjementet og den positive responsen Lørdagsbaderne har fått, og håper deres gruppe kan fortsette å inspirere andre til å delta på ting som er litt utenom det normale.

 

 

Emneord: