Det er god plass i lokalet. Foto: Galleri Golsa

- Valutaen har ikke vært med oss

Da Oslo innførte sosial nedstengning i november var Galleri Golsa usikre på om de måtte holde stengt igjen, og om økonomien ville strekke til.
Tirsdag, 8 desember, 2020 - 18:02

Oslo valgte å stenge ned den 6. november, dermed gikk det hardt utover kultur- og utelivsbransjen. Ett av punktene var “Alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter, stenges”. Alle arragementer innendørs skulle forbys, og på denne måten ble flere kunstgallerier rammet.

Mye forvirring

Gallerieier Tuva Tronsdatter Trønsdal forteller at det har vært litt vanskelig å forholde seg til byrådets uttalelser under pressekonferansene.

– De sa jo at alle kulturinstitusjoner måtte stenge, men vi er jo som en butikk, vi jobber med å selge. Hvorfor skal IKEA eller Cubus holde åpent, og vi stengt, når vi kanskje har fem besøkende i løpet av en dag. 

Galleriet holder i dag åpent igjen etter at flere ble forvirret av uttalelsene under pressekonferansen fredag 6. november.

– Jeg kan ikke tenke meg at det har vært mye smitte på galleriene. Det er få mennesker innom, ofte store lokaler og det er lett å holde smittevernsreglene. Det paradoksale under hele prosessen er at det har vært fokus på at kultur og idrett skal stenge, mens butikknæringen ikke skal stenge, sier Trønsdal.


Galleriet stiller ut nyskapende, internasjonal kunst. Foto: Galleri Golsa

Ingen kunst - ingen valuta

Galleri Golsa ble etablert i 2015 av Tuva Trondsdatter Trønsdal og Gard Eiklid og holder til i Oslo sentrum. Galleriets visjon er å fremme moderne og nyskapende kunstnere. De er opptatt av å presentere internasjonale kunstnere for et norsk publikum, men også å støtte og markedsføre norske kunstnere internasjonalt. 

– Vi jobber jo med mange utenlandske kunstnere og flere av dem har ikke hatt mulighet til å dra til studioene sine, på grunn av “lockdown”. Dermed har de ikke kunnet arbeide og gitt oss verkene sine, forklarer Trønsdal.

Transportskostnadene har også økt etter korona, og med en svak norsk krone har det blitt dyrt for galleriet.

– Valutaen har jo ikke vært med oss. Vi betaler gjerne kunstnerene i euro, dollar eller pund, og den norske kronen har svekket seg veldig. Altså har det vi betaler kunsterne våre blitt mye dyrere, forklarer Trønsdal.

For å redde virksomheten sin begynte Galleri Golsa å ta betalt i annen valuta.

– Vi har vegret oss for dette i lang tid fordi kundene våre hovedsakelig er nordmenn, og vi prøver å nå ut til et norsk publikum. Vi har likevel blitt nødt til å gjøre det fordi valutaen svinger sånn, sier Trønsdal.


Den nyeste utstillingen er av den sveitsiske kunstneren Yves Scherer. Foto: Galleri Golsa

Nedstengning = mer arbeid?

– En veldig stor fordel er at man har mye mer tid til å jobbe. Før reiste vi mye på messer og utstillinger, og da går jo dagene. Nå kan man jobbe syv dager i uken og gjennomføre ting man ikke fikk tid til tidligere, sier Trønsdal.

Galleriet har blant annet gitt ut en bok fra en av utstillingene og fått mer tid til å utvikle seg over internett, samtidig som de har jobbet grundigere med prosjektene til våren 2021.

– Vi må jobbe med å få mer informasjon om kunstnere og utstillinger på internett, men viktigst er det at vi får folk tilbake til galleriene, avslutter hun.

 

Emneord: