197.200 arbeidssøkere: – Jeg har ikke vært på et eneste intervju

Koronapandemien har ført til en historisk ledighetskrise. LO mener regjeringen har skapt for få arbeidsplasser.
Onsdag, 20 januar, 2021 - 11:28

Lekene er dratt frem og en tegnefilm lyser opp den lille leiligheten på Mortensrud i Oslo. Dette er vanlig morgenrutine før alenemor Helene Holmsen Brenna (32) leverer datteren Agnes (2) i barnehagen. Normalt ville hun reist videre på jobb etter levering, men mye forandret seg da pandemien også nådde Norges dør i 2020.

– Jeg tenkte i starten at jeg kunne få unnagjort de tingene jeg ellers ikke hadde fått tid til, men forventet aldri at jeg kom til å bli hjemme så lenge, sier hun.

Avslag på 70 jobbsøknader

I følge tall fra Nav var 2,2 prosent av arbeidsstyrken permittert i første uken av 2021. Dette er en slående økning på 2,1 prosentpoeng sammenliknet med januar i fjor - hele 58.983 flere permitterte.

Brenna er en av de nesten 31.000 som har vært permittert siden mars 2020, og har siden den tid søkt på 70 utlysninger.

– Jeg har ikke vært på et eneste intervju, forteller hun. 

– Det er meg og sykt mange andre som søker samtidig, så det er klart at det er tøft. Jeg håper nå på napp på de søknadene jeg sendte i desember med frist i januar, men vi får se.

Umulig konkurranse

Til sammen er det nå 197.200 arbeidssøkere på landsbasis, med 3.300 flere bare den siste uken. Det er derimot kun 23.000 ledige og utlyste stillinger. Dette er et regnestykke som ikke går opp uten at det skapes flere arbeidsplasser mener andre nestleder i LO, Roger Heimli:

– Det finnes ikke nok jobber for de som ønsker og har behov for å jobbe.