MINUSGRADER: Det er kaldere på land enn i vannet. Foto: Pernille Bergskaug Haug

Bader i snø

Det blir meldt om mer snø og bitende kuldegrader, men det hindrer ikke askerbøringene i å ta seg en svømmetur i vintervannet.
Fredag, 15 januar, 2021 - 11:39

Asker er dekket av snø og bare noen få solstråler vil være nok til å blende en. Flere askerbøringer er å finne i løypene med ski på beina, eller ute i marka på jakt etter is som vil tåle et par skøyter og en kopp med noe varmt i. Mens andre går en tur på en blanding av asfalt, is og grus i sentrum. Men noen få finner man i badetøy på vei ut i det bitende vannet.

– Bobler av endorfiner 

Bølgene bruser og det er rundt to til fire varmegrader i vannet. På land er det nærmere ti minusgrader, men rundt en benk ved strandkanten står det fire damer med luer og flere lag på kroppen. De gjør seg klar til å møte vannet. 

En av vinterbaderne Linn Krogh Hansen har med flasker med varmtvann som hun fyller i en bøtte. Den skal de bruke å varme seg med etterpå. Sylvia van Zuiden var første kvinne i badedrakt og hopper litt opp og ned mens hun venter på de andre. 

– Det er kaldere i luften enn det pleier, så det blir spennende å gå ut i vannet nå, sier hun. 

Saken fortsetter under bildet. 


UVANLIG SYN: Ikke ofte man ser bare legger og armer i minusgrader. Foto: Pernille Bergskaug Haug

Brigitte Berg og Sabine Husmo bader gjerne hver dag, uansett sesong. De beskriver det som et savn om hverdagen ikke går opp og de må utsette bading til neste dag. Om valget sto mellom bading om sommereren eller vinteren, var Husmo tydelig i sin tale. 

– Bading hele året, ler hun og innrømmer at hun har blitt litt avhengig av det kalde vannet. 

Berg forklarer at man må ha fokus på pusten fordi første møte med kulden kan komme som et sjokk, men når man har roet seg ned, så kommer varmen tilbake. 

– Kroppen blir full av endorfiner og det er gøy, sier Berg om badingen og mener at man angrer ikke på å prøve, men å ikke prøve. 

Se vinterbadingen her: 

Damene går over snø og kald sand før de når vannet. Det blåser kaldt og bølgene slår mot strandkanten. De lar vannet nå dem til skuldrene før de stopper, men hendene holder de over vannet. Det er fordi tær og fingre fort blir kalde.  

Etter flere minutter kommer de opp på land igjen. Litt røde på huden, tørker de seg og kler på seg klærne som har ligget på benken. Det gjelder å kle på seg fort.

– Men vi er ikke kalde, stemmer de i kor og smiler fra øre til øre. 

Noen kilometer unna har vintervannet frosset til is og det er ladet opp til en mer vanlig vinteraktivitet, nemlig skøyting.  

Skøyte-sesong


Turskøytebanen på Dikemark er fire kilometer lang. Foto: Bjarte Mohn

Leder for Dikemark IF Turskøytebane Bjarte Mohn forteller at sesongen er godt i gang og at skøytebanen er full av både kunstskøyter, hockeyskøyter, spark og noen til fots som liker å ta seg en tur på isen. 

Det som startet som et privat-stunt med en far ved datterens skole for flere år siden, har vokst til en hel gjeng av pappaer som prepper og høvler isen for askerbøringene. 

 – Det å stå på skøyter gir en følelse av frihet, sier Mohn samtidig som han oppfordrer alle til å sjekke tykkelsen på isen før man skøyter i vei. 

Snøen laver ned 

I Asker sentrum ser man føtter trippe forsiktig på snøen som skjuler en glatt hemmelighet. Noen går med raske og redde skritt. De forter seg inn i ly for snøen, men er forsiktig så de ikke faller. Bak dem går en dame i refleksvest med en bøtte med grus. Hun hiver grusen hardt rundt seg og sprer den slik at den former en sti for de med glatte såler. 

En dame stanser brått opp, bretter opp kragen på den blå kjeledressen sin og lar den svøpe henne om halsen. Hun slår opp en paraply og nesten like fort som hun stanset opp, er hun på vei videre. Denne gangen godt skjermet for den kalde januarvinden som fører snøen med seg. 


Ikke bare kjeledress og boblejakke som beskytter mot snøen. Foto: Pernille Bergskaug Haug

Snøen faller så tett og tungt at bilene ser ut som de har stått der i flere dager, bare noen heldige få har et lett slør av snø over seg. Ut av bilene kommer det mennesker, både høye og lave, store og små med lue, skjerf og munnbind på. 

Budstikka melder om at snøen skapte trøbbel i trafikken og politiet oppfordret til å la bilen stå om man ikke følte seg trygg på vinterføre. Noen askerbøringer valgte heller å ta skiene fatt. 

Ut på skitur - aldri sur

En som ikke skyr unna snøfallet, er ivrig skigåer Morten Dehli som alltid gleder seg litt ekstra til snøen kommer. For han er det ikke så viktig å gå fort, men å kunne nyte vinteren og høre lyden av knitring under skiene. 

Selv med mange år i løypene vil han ikke påstå at han er født med ski på beina. Men innrømmer at han kjenner til noen skjulte perler han nesten har helt for seg selv. Det har vært mange dager med solskinn og snø og Dehli sier at løypene har vært folksomme og at iveren har vært høy.

 At askerbøringene er et folk med ski på beina, så man tydelig denne uken. Budstikka melder om at 100.000 ivrige skigåere trykket på samme løypekart fra Skiforeningen, som resulterte i at serveren krasjet. Dermed måtte Skiforeningens datafolk jobbe overtid for å få kartet klar for løypene igjen. 

Saken fortsetter under bildet.


Det er viktig å smøre skiene sine godt før man tar turen ut i løypene. Foto: Ingrid Godager

Brøyter seg frem

Det er likevel ikke alle som koser i snøen, som avdelingsleder ved Asker Drift Per Johnny Solberg forteller til Journalen har det vært utfordringer med tung snø på kort tid denne vinteren. 


Et brøytet landskap i hvitt. Foto: Pernille Bergskaug Haug

Samtidig har brøytemannskapene hatt problemer med større mengder våt snø på brøyteskjær og snøfreser som tetter seg. Den våte snøen klumper seg og blir vanskeligere å fjerne i etterkant. Dette har forårsaket problemer for beboere som bor langs veiene, sier Solberg. 

Budstikka meldte tidligere denne uken at flere klagde over brøytingen.

Men våt og tung snø og bitende kuldegrader viser seg å være ingen hindring for askerbøringers ønske om å være ute på is, i løypene eller under vann denne vinteren. 

Emneord: 
Tags: