Det kongelige slott ble innviet i 1849, og har huset kong Harald og dronning Sonja i 30 år. Foto: Nora Johnsen.

Feirer 30-årsjubileum

Førstkommende søndag markerer 30 år med kong Harald og dronning Sonja som Norges kongepar.
Fredag, 15 januar, 2021 - 11:44

17. januar 1991 fikk den norske befolkning beskjed om at kong Olav var død. Daværende kronprins Harald tok over som statsoverhode, sammen med kronprinsesse Sonja. 23. juni samme år ble de signet konge og dronning i Nidarosdomen.


Kronprins Harald og Sonja Haraldsen giftet seg i 1968, og ble Norges konge og dronning i 1991. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Livredd

Kronprins Harald var 53 år gammel da han ble konge av Norge, samtidig som han sørget over tapet av sin egen far. Han har i ettertid uttalt at det ikke var noen lett oppgave.

– Jeg var lettere livredd. Det beskriver kanskje situasjonen. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sa kong Harald til NTB i 2017.

Lys på slottsplassen

Lise Beate Strand sier til Journalen at hun ikke har noen tydelige minner fra dagen kong Harald overtok som monark i 1991. Likevel husker hun at tiden som fulgte gjorde inntrykk.


Lise Beate Strand hadde tre små barn da kong Harald ble signet i 1991. Foto: Nora Johnsen.

– Jeg husker det var spesielt da kong Olav døde, sier hun.

Strand trekker spesielt fram lysene som fylte slottsplassen i tiden etter kong Olavs død. Det var liten tvil om at kong Harald sin far og forgjenger var populær blant folket, men det er også dagens kongepar, skal vi tro Strand.

– Hva er ditt inntrykk av vårt nåværende kongepar?

– Veldig hyggelige, flinke folk.

Emneord: 
Tags: