Norge mottar de første dosene av Moderna-vaksinen tirsdag ettermiddag. Oslo kommune vil få alle dosene i første omgang. Foto: Elaine Heirigs, US Navy

FHI: Norge mottar ny vaksine tirsdag

Oslo kommune får alle dosene.
Onsdag, 13 januar, 2021 - 10:17

Norge mottar de første dosene av Moderna-vaksinen mot Covid-19 tirsdag 12. januar. Det kommer frem i en pressemelding fra FHI. 

Det var NRK som først meldte om saken mandag ettermiddag.


Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet Foto: FHI

I første omgang vil Norge motta 4000 doser av vaksinen, men totalt har Norge lagt inn en bestilling på 1,9 millioner doser. Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet er fornøyd med at en ny vaksine er på vei.

– Det er svært gledelig at vi nå får enda en koronavaksine tilgjengelig i Norge, sier hun.

Ber om lagring av dose nummer to

FHI skriver i sin pressemelding at de regner med å motta cirka 67 000 doser i januar og februar.

Ettersom Moderna ikke kan utelukke leveringsproblemer har de rådet flere land de leverer til om å lagre dose nummer to. Derfor vil kun halvparten av dosene sendes ut foreløpig, mens den andre halvparten lagres til senere vaksinering.

Oslo kommune mottar alle dosene

Dosene som Norge mottar tirsdag vil i sin helhet gå til Oslo kommune. Det forklarer FHI med at de mener det er mest hensiktsmessig å sende dosene til et sted der de kan nyttiggjøres raskt.

– Oslo vil kunne ta dem i bruk umiddelbart. En mer langsiktig fordeling av dosene på nasjonalt nivå vil bli bestemt når leverandøren kan si mer om volum og tidspunkt for fremtidige leveranser, sier Stoltenberg.

Strategien forblir uendret


Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier vaksinestrategien forblir uendret selv om Oslo i første omgang får alle dosene av Morderna-vaksinen. Foto: Cicilie S. Andersen

Likevel sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie at dette ikke vil endre den nasjonale vaksinestrategien, og at både Oslo og resten av landet vil motta totalt like mange doser som tidligere planlagt.

– Som FHI understreker handler det om at denne første leveransen er et begrenset antall doser, og det er derfor mest hensiktsmessig at de blir sendt til et sted som raskt kan ta dem i bruk. Logistikken blir enklere av at Oslo får alle de første dosene av Moderna-vaksinen som en del av sin totalandel, skrev statsråden til NTB forrige uke.

Dosene skal brukes til å vaksinere risikogrupper over 85 år.

 

Emneord: