Aketuren fra Frognerseteren til Midtstuen tar rundt 10 minutter. Foto: Nora Johnsen

Fortsatt full fart i Korketrekkeren

Bymiljøetaten preparerer ikke lenger akebakken, av smittevernhensyn. Likevel tar noen ivrige akere kjelkene fatt.
Mandag, 18 januar, 2021 - 13:56

– T-banen kommer! Løp!

En barnestemme skjærer gjennom den ellers taktfaste summingen av stemmer fra perrongen. Fra bunnen av den populære akebakken kommer flere kohorter av akere joggende mot t-banestoppet, ikledd vinterbukser og boblejakker. Kjelkene sleper de etter seg.


T-banestoppet på Midtstuen har vært folksomt den siste tiden. Foto: Nora Johnsen

Mørket har senket seg over ettermiddagen. Ethvert innpust er en påminnelse på den bitende kulden, som sammen med en svak eim av skog og grantrær, fyller nesen. 

Etter å ha sluppet inn de omtrent 30 ventende akerne, kjører t-banen videre med et hvin. Det blir igjen stille i det snødekte landskapet, i påvente av de neste akerne.

Preparerer ikke bakken

Bymiljøetaten har besluttet å ikke lenger preparere Korketrekkeren, for å forhindre trengsel i kollektivtrafikken. Richard Kongsteien, kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, sier til Akersposten at det er uvisst hvor lenge tiltaket vil vare.

– Bymiljøetaten er innstilt på å gi byens innbyggere et så godt utendørstilbud for friluftsliv som mulig. Når det gjelder trafikk til skiløypene ser det foreløpig ut til å være under kontroll, men når det gjelder Korketrekkeren oppfordrer vi nå folk til ikke å benytte akebakken grunnet trengsel på T-banen og perrongene knyttet til bruk av akebakken spesielt. Vi har løpende dialog med Sporveien og Ruter, men vi kan ikke per nå si hvor lenge dette tiltaket vil vedvare, sier han.

Videre oppfordrer han Oslofolk til å oppsøke steder i eget nærmiljø for å ake.

Her kan du lese hva byrådet for kultur, idrett og frivillighet sier om smittvernhensyn i marka.

Årets første

– Det var veldig gøy! Humpete og isete, men gøy.

Slik beskriver Vanja Henriksen sin tur ned Korketrekkeren. Henriksen er en av noen titalls mennesker som likevel har tatt turen til Holmenkollen denne ettermiddagen for å ake. Hun har akt i bakken før, men dette er vinterens første tur. Blant hennes venner har noen med seg egne snowracere, mens andre leier kjelke.

Saken fortsetter under bildet.


Fredrik Jensen (f.v.), Helene Alver, Vanja Henriksen og Mathias Fredriksen kjørte kappløp ned korketrekkeren. Foto: Nora Johnsen

Henriksen og vennene har planer om å ta t-banen tilbake til toppen for å ake noen runder til før de tar kvelden. Hun setter stor pris på aktivitetstilbudet i Korketrekkeren, i en tid hvor mange kanskje har behov for å komme seg litt ut.

– Det blir mye latter. Det trenger vi nå i koronatiden, sier hun.

Smittevernvennlig kjelkeutleie

Mange av akerne har leid kjelke for anledningen. Tomm Murstad er daglig leder i Skiservice AS - den eneste av tre kjelkeutleiere på Frognerseteren som for tiden holder åpent. Han sier til Journalen at de tar smittevern på alvor, og derfor mener det er forsvarlig å fortsatt leie ut kjelker til akeglade kunder. Han opplever at det er høyt verdsatt hos mange.

– Folk har veldig lyst til å komme seg ut og ha det gøy, og aking er en av de tingene de synes er veldig festlig, sier Murstad.

Han forteller at Skiservice kan leie ut omtrent 500 kjelker, men at de begrenser det for å sikre at smittevernhensyn kan ivaretas. På grunn av liten plass har de også satt en maksgrense på to kunder inne i butikken samtidig, og dette kontrolleres av en vakt som står i døren.

– Og alle skal ha på seg munnbind. Hvis de ikke har med seg munnbind, får de det gratis av oss, legger han til.

Bekymret for manglende preparering

For øyeblikket er det mye snø på toppen av Korketrekkeren, men lite snø i bunnen. Murstad er bekymret for at regnværet som er spådd neste uke vil gi dårlig føre i bakken, og tvinge ham til å stenge kjelkeutleien. Han mener det heller ikke hjelper for akeforholdene at Bymiljøetaten har besluttet å ikke fortsette å preparere Korketrekkeren.


Korketrekkeren trekker til seg både turgåere, skiløpere og akere. Foto: Nora Johnsen

– Kommunen har ikke preparert på en uke, og det har blitt noen veldig store dumper, sier han.

Kjelkeutleieren tror imidlertid ikke det vil gjøre at folk holder seg unna bakken, og er derfor redd for at akere skal skade seg som følge av dette.

– Jeg tør ikke å tenke på det en gang, svarer Murstad på spørsmål om hva han tror konsekvensene kan bli.

Friluftsglede i mørketiden

Ved bunnen av akebakken strømmer det igjen på med adrenalinfylte akere. Noen våghalser kommer susende i full fart, så snowracerne og kjelkene gjør små hopp i humpene, mens andre kjører mer pent og pyntelig. 

To gutter i tiårsalderen faller under førstnevnte kategori. De har refleksgule hjelmer, som en strak kontrast fra de mørke vinterklærne. I ansiktene har de store, sprikende smil og røde roser i kinnene.

Emneord: