AUF-leder Astrid Hoem og leder for Unge Høyre Ola Svenneby debatterer tidlig på morgenen. Foto: AUF og Unge Høyre

– Jeg er redd for at vi kan få en generasjonskrise

Tankesmien Civita arrangerte tirsdag frokostdebatt med leder av AUF og Unge Høyre.
Tirsdag, 12 januar, 2021 - 12:13

Korona, skatt og velferdsstaten var blant temaene Astrid Hoem (AUF) og Ola Svenneby (Unge Høyre) debatterte tidlig på morgenen.

Taklet korona på en god måte 

Debatten foregår uten publikum og streames på Facebook på grunn av smittevernsituasjonen. Ungdomspolitikerne var enige om at Norge hadde håndtert korona på en god måte sammenliknet med andre land, tross mye usikkerhet. Erik Løkke ledet debatten.

– Hvis man ser hvor lite økonomien har krympet i forhold til de fleste andre land, så tror jeg at det har blitt håndtert ganske bra. Det er helt sikkert ting man kan finne i ettertid som ikke funket, men akkurat nå, tror jeg, konklusjonen er at det har blitt håndtert på en god måte, sier Svenneby, leder for Unge Høyre.

Studenter og yngre har vært spesielt berørt av pandemien. Det har blitt mer ensomhet, og flere som sliter psykisk. En av tre oppgir at de er ensomme, ifølge en undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet.

– Jeg tror alle kan bli ramma av viruset, men de som blir ramma ekstra hardt er de unge. Det er de studentene som blir permittert fra deltidsjobben og sliter med å betale leie. Jeg er redd for at vi kan få en generasjonskrise. For å unngå å få en «lost generation» må vi sette målrettede tiltak mot ungdom etter koronakrisen, sier Hoem, Leder for AUF.

Også Svenneby er bekymret for sin generasjon.

– Det er ungdommene som tiltakene har gått utover. Det var gjerne bedrifter der ungdommer jobber som først stengte ned.

 

Kostbart, men nødvendig

Begge politikerne var tydelige på at velferdsstaten er viktig, men at det kan være vanskelig å fortsette med dagens forbruk.

– Man vet at man ikke har råd til velferdsstaten. Vi vet at inntektene ikke er nok for å finansiere den i fremtida. Da har vi to løsninger: vi kan stramme inn på det man tenker er unødvendig, og det andre er å ha et skattesystem som sørger for å skape verdi i samfunnet, sier Svenneby

– Ja, det koster penger, men det har vi valgt at vi skal gjøre. Det skal ikke gjøres ved å kutte i velferden til vanlige folk, sier Hoem

 

 

 

Emneord: 
Tags: