VG melder om at flere studenter i Norge både får anmerkninger og krav om å ha på kamera under forelesningen. Foto: Pixabay

Kamera-press på Zoom

OsloMet-studenter går igjen inn i en ny digital skolehverdag og tilbringer store deler av dagen på Zoom. Flere velger å la kamera være av.
Onsdag, 13 januar, 2021 - 10:05

Leder av Studentparlamentet ved OsloMet Marie Knutsen Bruntveit sier til VG at de generelt oppfordrer studentene til å ha på kamera. 


Marie Knutsen Bruntveit. Foto: Studentparlamentet OsloMet

Opplever press

Student ved OsloMet Frida Høyås sier til Journalen at hun i starten av høstsemesteret sympatiserte med foreleserne og skrudde på kamera når de ba om det. Men at hun etter hvert opplevde et press og et økt fokus på hvor få som hadde på kamera under forelesningen av lærerne. 

– Jeg har tatt et aktivt valg om å ikke invitere alle inn i rommet jeg spiser, sover, er sosial og tilbringer all min tid i disse dager, sier Høyås og påpeker at hun føler seg som en dårligere student. 

Hun håper at foreleserne gir slipp på fokuset om et påslått kamera og heller lar studentene gjøre det de må for å klare seg gjennom pandemien under studietiden. 

Svarte skjermer  

Universitetslektor ved OsloMet Heidi Røsok-Dahl syntes det er demotiverende og tungt å snakke til svarte skjermer.

– Man får ingen visuell feedback på om det man sier er interessant eller ikke, sier hun.

Røsok-Dahl mener ikke at lærerne burde tvinge, men heller oppfordre studentene sine til å ha på kamera. Hun vet likevel ikke hvorfor noen velger å la kamera være av.

– Det aller beste er å møtes fysisk, ansikt til ansikt, sier hun avslutningsvis. 

 

 

 

Emneord: