Ved hjelp av luft lager disse den høye ulende lyden du kan høre to ganger i året. Foto: DSB

Klokken tolv gikk flyalarmen

To ganger i året tester Sivilforsvaret varslingsanlegget i Norge.
Onsdag, 13 januar, 2021 - 14:01

Signalet som skal testes betyr «Viktig melding – søk informasjon». Hører du signalet som blir gitt med tre serier med tuting, skal du oppsøke informasjon. Det kan være på radio, sosiale medier eller tv. Faren er over når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt.

Du kan høre signalet på nytt her (tatt fra Sivilforsvarets nettsider):

 

Det er plassert rundt 1250 slike varslingsanlegg som ifølge DSB når til omtrent halvparten av befolkningen. Her kan du finne ditt nærmeste varslingsanlegg. Anlegget kan i fredstid brukes for å blant annet varsle industriulykker der det er fare for utslipp av farlige stoffer. I krig kan det brukes ved fare for flyangrep.

Signalanlegget testes klokken tolv andre onsdag i januar og juni hvert år.

Vibrasjonsalarm

I fjor lanserte Flexilarm AS i samarbeid med DSB en mobilapp som skal hjelpe til å varsle hørselshemmede. Den varsler ved bruk av vibrasjon og en visuell melding med følgende informasjon: “Sivilforsvaret tester sine tyfoner i dag kl 12. Varselet betyr: Viktig melding - søk informasjon. Dette er en øvelse.”

 

 

Emneord: 
Tags: