Leif Halvard Silli er en av dem som jobber ute i all slags vær. Foto: Aleksandra Rachek

Hverdagshelter fryser ikke

Årets første tre uker har vært preget av kuldegrader, snø og forlengelsen av sosial nedstenging. Mens mange sitter på hjemmekontor, er det noen som er nødt til å jobbe ute i den kjølige lufta.
Mandag, 18 januar, 2021 - 09:54

Det er så kaldt at det er tungt å puste, luften er skarp, og kulda biter på ansiktet og hendene. Snøen faller sakte på den frosne bakken, og så blir det plutselig tett snøfall. Her i Oslo sentrum er det få folk ute i gatene. Nølende stavrer de seg bortover med kaffekopper i hendene, og munnbind hjelper dem til å holde varmen. De som ikke har munnbind på seg gjemmer nesene bak skjerfet. Byen våkner opp etter juleferien, og folk begynner å komme i gang med hverdagen igjen til tross for koronarestriksjonene. 


Grunnet kuldegrader og koronarestriksjoner er det få folk i Oslo sentrum. Foto: Aleksandra Rachek 

Vil være sunn og frisk

På Torggata, foran Glasmagasinet, prøver to Klassekampen-selgere å stoppe forbipassende. Midt i snøføyka står et rødt telt, folk skynder seg forbi. En av selgerne vender tilbake til teltet og heller varm drikke i koppen. På seg har han masse klær, og det er bare ansiktet hans som er ubeskyttet mot frosten. Han heter Leif Halvard Silli og jobber ute i seks, noen dager nesten syv timer i all slags vær. Til tross for kulda ser Silli ganske uaffisert ut – han virker å være i god stemning, snakker livlig og beveger seg så raskt han kan med flere lag klær på.

– Det er selvfølgelig litt tyngre nå at det er kaldt. Man må kle seg veldig masse, og da blir du litt stiv. Når du skal være selger, så må du være livlig, og det er litt vanskelig når du har masse klær på, sier han smilende.

For Silli er det viktig å trene før jobben og kle på seg ordentlig.

– Jeg vil være sunn og frisk, derfor pleier jeg å løpe til jobben. Der har jeg masse klær hengende på et stativ som jeg må bytte. Jeg har jo en stillongs, eller varme ullbukser, en genser og også denne jakka her, sier Silli og viser at den røde jakka hans er ganske tykk.

Han merker også at det er spesielt utfordrende å jobbe ute nå både på grunn av kulda og koronasituasjonen.

– I forrige uke var veldig vanskelig siden det var enda kaldere. Det er litt vanskeligere å få kontakt med folk, både fordi det er kaldt, og fordi man må ha på seg munnbind. Og selv om de stopper, noen ganger er det vanskelig å skjønne hva de sier, forteller han.

Gjør viktig arbeid

På Lille Grensen sitter det tre menn i oransje vester på en benk, de snakker og ler, det ser ut som om de har en pause fra jobben. Foran dem står det en rund, gul søppelvogn med innskriften «Rusken. Sammen om en ren by». Med seg har de plastposer – de driver med gaterydding for Kirkens bymisjon og jobber fire timer hver dag uansett vær.

– Vi holder oss i god form, er friske og går nesten åtte kilometer hver dag. Det er ikke dårlig vær, bare dårlige klær, og vi får klærne fra Kirkens bymisjon. Plasten havner ut i havet til slutt, hvis ingen plukker den. Det trengs, sier Lars Olsen, en av rydderne..

– Trikset er å holde seg i bevegelse

Bryggetorget er ikke dekket med snø. Selv om kulden rykker inn, er det nå på tide å ta bort julepynten: den digre gule julekulen midt på torget demonteres av to menn i neongrønne jakker. Kulen deles inn i to, og den øverste delen settes ned på bakken.


Julepynt tas ned i Oslo sentrum. Foto: Aleksandra Rachek 

Det er Stian Haugen og Sebastian Levvchuk som demonterer den store kulen. De jobber lange dager – fra åtte til seksten timer, men klager heller ikke over været.

– Vi må være ute og bli ferdig. Det er jo kaldt, men vi må holde oss i bevegelse, det er trikset. Det hadde vært hyggeligere om vi jobbet på sommeren. Vi overlever, og det hjelper med kaffe på Narvesen, sier Haugen.


Sebastian Levvchuk og Stian Haugen som demonterer julepynt på Bryggetorget. Foto: Aleksandra Rachek 

Når temperaturen på arbeidsplassen er for kald, kan det føre til at fingerferdighet, presisjon og tempo nedsettes, reumatiske plager forsterkes og enkelte blir mer mottakelig for infeksjoner, ifølge Arbeidstilsynet. Derfor er det spesielt viktig for dem som arbeider ute i den kalde lufta å være ekstra oppmerksom og, etter avtale med arbeidsgiveren, ta pauser for å varme seg. Mer informasjon om varme og kulde på jobben kan du lese på Arbeidstilsynets nettsider.

Heldigvis kan vi forvente at været i Oslo blir bedre allerede i neste uke, med to minusgrader på mandag, og plussgrader nesten hver dag frem til helga.

Emneord: