Vinmonopolet ber kunder under 25 år vise legitimasjon og ta av munnbindet. Foto: Pernille Bergskaug Haug

Må ta av munnbindet

Helsedirektoratet melder om at man skal unngå å berøre munnbindet når man har det på. Likevel ber Vinmonopolet kundene sine om å ta det av for å identifisere seg.
Onsdag, 13 januar, 2021 - 10:10

Munnbind anbefales som en del av tiltakene for å redusere risiko for smittespredning i situasjoner med høyt smittepress. Men de ikke kan erstatte andre tiltak som avstand, skriver Helsedirektoratet

Viktig samfunnsoppdrag

Direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet Halvor Bing Lorentzen sier at Vinmonopolet er opptatt av godt smittevern og at de har innført flere tiltak i butikkene sine. Men at de likevel har et viktig samfunnsoppdrag å overholde ved å hindre salg av alkohol til mindreårige, og at de også under korona er opptatt av å opprettholde dette. 

Dette følger de opp ved å be kundene sine ta av seg munnbindet, slik at de kan avgjøre om personen bak munnbindet er samme person som legitimasjonen viser. Lorentzen sier dette bare blir gjort i tvilstilfeller. 

– Og det finnes måter å gjøre dette på som er effektive, som ved å ta på strikken bak øret og løfte forsiktig på munnbindet og sette det på plass igjen etterpå, sier Lorentzen. 


 Å stå rygg mot rygg, eller etter hverandre, som i kø, gir mindre risiko for smitte, skriver FHI. Foto: Ørjan Nilsen

Forurenset munnbind

I kommuner med økt smitterisiko, har regjeringen bedt at kommunene vurdere påbud om bruk av munnbind på steder der det kan oppstå trengsel, som i butikker og kjøpesenter, skriver FHI.

Innsiden av munnbindet kan bli forurenset under bruk, dersom man er smittet. Utsiden blir forurenset med smittestoffer fra andre.

Man skal derfor unngå å ta på delen av munnbindet som filtrerer luften med skitne hender. FHI forklarer at hender både før og etter man tar på munnbindet skal vaskes eller desinfiseres. 

 

Emneord: