Johannes Høsflot Klæbo (t.v.) og Maiken Caspersen Falla ble norgesmestere i sprint i Granåsen lørdag. Foto: Simon Pierre Barrette / Wikimedia commons.

NM-gull til Falla og Klæbo

Det kjempes i disse dager om både kongepokaler og VM-plasser under NM i langrenn i Trondheim. Lørdag stod klassisk sprint på programmet.
Mandag, 18 januar, 2021 - 09:49

Årets første del av norgesmesterskapet i langrenn arrangeres i Granåsen fra 16. til 19. januar. Siden det norske landslaget har valgt å foreløpig ikke delta i verdenscupen, blir NM en desto viktigere arena for løperne til å vise at de fortjener en plass på VM-laget når det skal tas ut.

Forsvarte tittelen

Topp 6, kvinner

1. Maiken Caspersen Falla (3:18.2)

2. Anna Svendsen (+0.3)

3. Tiril Udnes Weng (+1.7)

4. Mathilde Myhrvold (+3.2)

5. Lotta Udnes Weng (+4.8)

6. Ane Appelkvist Stenseth (+7.8)

Maiken Caspersen Falla (30) var regjerende norgesmester fra NM-sprinten på Konnerud i fjor, men måtte kjempe hardt for å forsvare gullet. Etter å ha tatt seg relativt enkelt til finalen, ble hun der utfordret av både Anna Svendsen og Tiril Udnes Weng. Nærmest var Svendsen, som endte bare tre tideler bak etter en stakeduell på oppløpet.

– Den stigningen jeg har hatt den siste måneden har vært helt ekstrem. Når jeg klarer å vinne her, så blir det enda mer ekstremt. Nå håper jeg det bare fortsetter i den retningen her. Jeg føler fortsatt at jeg har masse å gå på, sier Falla til NRK etter seieren.

Trettiåringen fra Strandbygda har hatt en tung sesongstart preget av sykdom, og har derfor deltatt i få renn. Hun har likevel allerede sikret seg plass på det norske laget i VM-sprinten i februar, som tittelforsvarer fra 2019.

Revansje

Topp 6, menn

1. Johannes Høsflot Klæbo (2:52.7)

2. Erik Valnes (+0.5)

3. Emil Iversen (+0.9)

4. Sivert Wiig (+1.7)

5. Håvard Solås Taugbøl (+4.1)

6. Even Northug (+11.1)

I herrefinalen ble det til slutt som mange hadde spådd - Johannes Høsflot Klæbo mot Erik Valnes. 24 år gamle Klæbo hadde mest krefter igjen på oppløpet, og slo Valnes med et halvsekund. Dermed fikk sprintmesteren fra Byåsen revansje etter fjorårets NM, hvor junioren Ansgar Evensen tok gullmedaljen i Klæbos fravær. Evensen endte på en 16. plass i dagens renn.

– Det er ikke så ofte man får mulighet til å kjempe om medaljer i et NM, så jeg synes det er stas. Litt ekstra stas er det at det er på hjemmebane også, sier Klæbo til NRK.

Overraskende komet

Sivert Wiig (23) var også svært nær en NM-medalje, men endte til slutt som nummer fire. Likevel sendte han en sterk søknad om å få gå VM-sprinten i Oberstdorf når han vant prologen omtrent sekundet foran Valnes og Klæbo. Han gikk også fort i både kvartfinale, semifinale og finale, selv om han måtte se seg slått av tre landslagsløpere.


Astrid Uhrenholdt Jacobsen la selv opp som langrennsløper i 2020. Foto: Nora Johnsen.

Wiig imponerte blant annet NRKs langrennsekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Nå trøkkes det ordentlig til. Sivert går veldig hardt og jeg tror han vil skjære inn foran, sa hun da Wiig satte høy fart i et avgjørende parti i semifinalen.

 

Emneord: 
Tags: