Best før eller best å la være?

Dumpster diving er populært, men kan være en risikofylt hobby. Forskere mener man kan risikere helsen sin av å spise mat fra søppeldunker.

To dumpsterdivere
Daniel og Elisabeth de García er dumpsterdivere.

Journalen har fått følge med dumpsterdiverne Elisabeth og Daniel de Garzía på dumsterdiving natterstid. Dette har de holdt på med siden juletider, og barnefamilien anslår at de sparer rundt 7000-8000 kroner på mat hver måned. 

– Vi redder mat, sier Elisabeth. 

Osloparet er ikke nervøse for å spise maten som har gått ut på dato.

– Vi bruker metoden "lukte, se, kjenne og smake" for å avgjøre om maten er spiselig, sier paret de Garzia. 

Risikofylt hobby 

Dumpster diving er en omstridt praksis av flere grunner. Seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet forteller i en uttalelse til Journalen at man skal være veldig forsiktig med mat fra søppeldunker. 

– Produkter merket med "best før" er ikke farlige å spise etter at denne datoen er passert. Frukt og grønt kan man også se, kjenne og lukte på for å sjekke om de fremdeles er spiselige. Etter siste forbruksdag kan derimot mikroorganismer i maten gjøre deg syk, og faren øker også dersom maten ikke oppbevares kjølig, slik som i en søppelkontainer. 

Bilde av mat funnet i søppeldunker
DUMPSTERMAT: "Kveldens fangst" var av det ekslusive slaget. Foto: Ørjan Nilsen

Forbrukernes ansvar 

Elisabeth de Garzía sier at det er forbrukerne selv som skaper det overflødige matsvinnet, og Mattilsynet er enige i at svinnet må minkes. 

– Vi har alle et ansvar for å redusere matsvinnet. Mange matbutikker selger varer som er på vei til å bli for gamle, til reduserte priser, noe som forhåpentligvis bidrar til å redusere svinnet, sier Svindland. 

Hvilken risiko man tar av dumpsterdiving kan du se i videoen under: