Best før eller best å la være?
Journalen har fått følge med dumpsterdiverne Elisabeth og Daniel de Garzía på dumsterdiving natterstid. Dette har de holdt på med siden juletider, og barnefamilien anslår at de sparer rundt 7000-8000 kroner på mat hver måned.
– Vi redder mat, sier Elisabeth.
Osloparet er ikke nervøse for å spise maten som har gått ut på dato.
– Vi bruker metoden “lukte, se, kjenne og smake” for å avgjøre om maten er spiselig, sier paret de Garzia.
Risikofylt hobby
Dumpster diving er en omstridt praksis av flere grunner. Seniorrådgiver Catherine Svindland i Mattilsynet forteller i en uttalelse til Journalen at man skal være veldig forsiktig med mat fra søppeldunker.
– Produkter merket med “best før” er ikke farlige å spise etter at denne datoen er passert. Frukt og grønt kan man også se, kjenne og lukte på for å sjekke om de fremdeles er spiselige. Etter siste forbruksdag kan derimot mikroorganismer i maten gjøre deg syk, og faren øker også dersom maten ikke oppbevares kjølig, slik som i en søppelkontainer.
Forbrukernes ansvar
Elisabeth de Garzía sier at det er forbrukerne selv som skaper det overflødige matsvinnet, og Mattilsynet er enige i at svinnet må minkes.
– Vi har alle et ansvar for å redusere matsvinnet. Mange matbutikker selger varer som er på vei til å bli for gamle, til reduserte priser, noe som forhåpentligvis bidrar til å redusere svinnet, sier Svindland.
Hvilken risiko man tar av dumpsterdiving kan du se i videoen under: