MASSE LIV: til tross for grått vær strømmet beboerne fra Fredrikstad til Vollgraven ved Gamlebyen for å stå på skøyter denne søndagen. Foto: Frida Synnøve Høyås

Sårt om isbaner stenges

Den økende skøyteentusiasmen i landet skaper smittebekymring.
Mandag, 18 januar, 2021 - 13:02

Skøytebanen KOMPIS på torvet i Kristiansand fylles opp med mennesker denne lørdagen. «Glow» av Madcon spilles i bakgrunnen, mens skøytene til ivrige barn slår i isen. Røde skilter lyser opp på den ellers hvite banen, med smittevernstiltaket «hold avstand».

Flinke til å følge anbefalinger

Kommuneoverlegen i Kristiansand, Styrk Fjærtoft Vik, kan fortelle at de har fått inn flere bekymringsmeldinger på folkemassene rundt skøytebanen.

– Vårt inntrykk er at befolkningen er imponerende flinke til å følge opp de anbefalingene som gis, sier Vik.


SNØMANNEN KALLE: Skøytebanen har vært til stor glede både under og etter jula. Foto: Mari Roland.

Selv om det er flere som samles er det ingen smittetilfeller som er knyttet til skøytebanen. 


HOLD AVSTAND: Skiltene kom opp etter bekymringsmeldinger til kommunen. Foto: Mari Roland. 

– Vi har ikke påvist noe smitteoverføring utendørs, heller ikke ved aktiviteter hos KOMPIS. Vår vurdering er at vi i denne situasjonen også trenger å ha hyggelige utendørsaktiviteter som vi kan delta på, og dette er et slik tilbud, forteller Vik.

Større luftfortynning

Også i Fredrikstad tar folket til skøytene, og på skøyteisen er det ikke et munnbind å se. Mens nabokommunen Sarpsborg har valgt å holde skøyteisen sin stengt av hensyn til smittevern, florerer det av skøyteglade voksne og barn på Vollgravene i Gamlebyen i Fredrikstad.

Til tross for at folket strømmer til skøyteisen som aldri før, er ikke kommuneoverlegen i Fredrikstad bekymret for smitten på isen.

– Det skal mer til å bli smittet utendørs fordi luftfortynningen er større. Du har en pustesky med dråper, og innendørs står lufta mye mer stille så da vil den kunne eksistere i lenger tid. Utendørs forsvinner den fortere, og en må mye tettere på og i mye lenger tid for å smitte noen utendørs, sier Sofie Lund Danielsen, kommuneoverlege i Fredrikstad kommune.

Bli med på moroa på skøyteisen i Kristiansand og på Vollgraven i Fredrikstad i videoen under.

Viktig å holde åpent for det psykososiale

En flokk med mennesker setter seg på rekke og rad på trebenken ved siden av skøytebanen i Kristiansand. En etter en knytter de på seg skøytene. De virker rett og slett ivrige til å komme seg ut på banen, som tilbyr friluft og aktivitet i sentrum av byen. 


FULL FART: Mennesker i alle aldre møtte opp for å hygge seg på skøyteisen på Vollgraven i Fredrikstad denne helgen. Foto: Frida Synnøve Høyås

Arnvid Sejnæs er blant arrangørene bak skøytebanen i Kristiansand. Han forteller at det er stort engasjement på KOMPIS, spesielt blant barn og unge.

– Hvis skøytebanen måtte bli stengt på grunn av høy smitte tror jeg mange unge vil synes det er litt sårt, sier Sejnæs. 

Ved spørsmål om smittevern på skøytebanen, opplever han at det går greit. Folk er klar over det, men kan glemme seg litt. 

Imens nabokommunen Sarpsborg har valgt å holde skøyteisen sin stengt av hensyn til smittevern, florerer det av skøyteglade barn og voksne på Vollgravene i Gamlebyen i Fredrikstad.

– Vi har valgt å holde skøyteisen åpen av hensyn til den psykososiale helsen til folket, den er viktig. Vi trenger en utendørsarena som folk kan oppsøke og holde seg aktive, nå som alt annet er redusert, sier Stian Eriksrud, Spesialkonsulent i Etat aktive liv ved Fredrikstad kommune.

Står på skøyter hver dag

Glade barnerop og summingen av gjensynsglede fyller Vollgravene denne helgen. Luften er kald og frisk. Langs skøyteisen grilles det pølser på medbrakt grill. Det lukter nesten litt som sommer i parken. 


FORNØYDE: Sander Froberg (11) og Lene Froberg er i Vollgraven for fjerde gang denne uken. Foto: Frida Synnøve Høyås.

Sander Froberg (11) spiller ishockey for det lokale laget Stjernen, og på vinteren står han på skøyter hver dag. Mamma, Lene Froberg, forteller at det er fjerde gangen denne uka at de besøker Vollgraven. Hun mener at folkemengden ikke er grunn til bekymring.

– Det er jo påvist lite smitte blant barn. Og de voksne på isen klarer å bruke hodet og holde avstand, sier Froberg.

Ildsjeler lager baner

På skøyteisen ser vi nybegynnere og gamle hockeyproffer, pensjonister og småbarn, fullt hockeyutstyr og arve-skøyter fra bestemor. Skøyteisen er en samlingsplass for alle.

Stian Eriksrud, Spesialkonsulent i Etat aktive liv ved Fredrikstad kommune, forteller at de har gjort tiltak for å tilrettelegge for smittevern på skøyteisen. Et av de tiltakene er å legge til rette- og gjøre rom for flere skøyteiser.

– Vi oppfordrer til å holde avstand og følge reglene via sosiale medier. Kommunen har og lagt til rette for at man skal sprøyte og fordele skøyteisene, og det vil være flere skøyteiser rundt om. Det skrapes opp kanter og grus slik at ildsjeler kan lage skøytebaner på grusbanene i lokalsamfunnene, sier Eriksrud.


ILDSJEL: Andreas Borgli og de andre hockeyfedrene skuffer gladelig snø av isen mens barna koser seg. Foto: Frida Synnøve Høyås.

Isvett-tips

- Isen bør være stålis på minst 10 cm.

- Isen er tynnere utover vannet enn ved land.

- Hold deg unna innløp, utløp og trange sund.

- Snø kan føre til at isen smelter nedenfra, og gjør det vanskeligere å se endringer i isen.

- Ikke tro at isen er trygg bare fordi andre er ute på den.

- Ikke gå alene.

- Ha med et tau eller lignende som kan brukes hvis noen skulle være uheldige å gå igjennom. 

KILDE: Norges vassdrag- og energidirektorat.

På kommunens Facebook-sider kan vi se at engasjerte beboere lager skøyteis flere steder rundt om i kommunen. Også på Vollgraven kryr det av ildsjeler, en av dem er Andreas Borgli.

– Jeg syns at det at vi kan samles her og stå på skøyter er helt fantastisk, sier Borgli.

Borgli, og samtlige andre hockeyfedre, skuffer snø av isen mens barna hans boltrer seg med lek på skøyter.

– Jeg syns jo det er trist at isen i Sarpsborg holder stengt. Jeg mener at alle evner å bruke sunn fornuft og holde avstand. Det ser vi jo her, sier han.


ELSKER ISEN: Det er vanskelig å få Tiril Evensen (5) hjem fra isen, forteller pappa Tor Erik Evensen. Foto: Frida Synnøve Høyås

Til uka blir det mildere i været, og det gjelder å nyte vinteren mens den er her. 

Det er ikke bare i Kristiansand og Fredriktstad man kjenner på skøyteentusiasmen. NRK skrev tidligere denne måneden at lagrene i landet tømmes for skøyter.