Raymond Johansen kom med gode nyheter til innbyggerne i Oslo under dagens pressekonferanse.

Starter massevaksinering

Oslo kommune starter nå massevaksinering av sine innbyggere. Kritisk helsepersonell er blant de som får sine første doser i dag.
Torsdag, 14 januar, 2021 - 14:25

– Vi befinner oss nå i Grorudalen, området i Norge som er hardest rammet av koronaviruset. Dette er et riktig godt sted å markere startskuddet for massevaksinering av Oslos befolkning. 

Slik innledet byrådsleder Raymond Johansen sin pressekonferanse tidligere i dag. Han kom med gode nyheter til befolkningen. 

– Alle våre beboere på sykehjem og omsorgsboligene har nå fått den første dosen av vaksinen. Dette er en veldig stor dag for Oslo, fortsatte Johansen. 

Kommunen startet vaksineringen av sine innbyggere 27 desember i fjor. Til nå er 3200 vaksiner satt, og heretter vil også andre grupper bli prioritert i vaksinasjonsprogrammet. 

– Vi starter vaksinasjonen av kritisk helsepersonell denne uken, og begynner med legevakta allerede i ettermiddag. Deretter fortsetter vi med hjemmesykepleien og den kommunale covid-19-enheten. 

Det forteller Robert Steen, byråd for helse, eldre og inbyggertjenester.  

– Det skal ikke stå på oss

Byrådsleder Johansen var klar på at de har kapasitet til å sette et stort antall vaksiner hver uke. 

– Vi legger lista veldig høyt. Oslo kan vaksinere 110 000 innbyggere i uka, og vaksinasjon vil kunne skje hver eneste dag. Det er viktig for meg å si, at det skal ikke stå på oss. Vi er klare for å sette så mange vaksiner som mulig så raskt som mulig. 

Han var også tydelig på at restriksjonene i kommunen vil vare, men at de håper å se en smittenedgang i perioden fremover.

 – Forrige uke besluttet byrådet å videreføre den sosiale nedstengningen frem til 21. januar, og vi vil senere offentliggjøre hvilke tiltak som gjelder etter denne datoen. Forhåpentligvis vil de strenge tiltakene som gjelder nå gi oss kontroll på spredningen, og etter hvert vise en nedgang i smitte.

Modernavaksine godkjent  


Norge mottok de første dosene av Moderna-vaksinen tirsdag ettermiddag. Oslo kommune vil få alle dosene i første omgang. Foto: Elaine Heirigs, US Navy

Forrige uke ble det klart at koronavaksinen produsert av Moderna ble godkjent av Det Europeiske Legemiddelsverket. Norge vil denne uken motta de første dosene fra denne produsenten. 

– 1800 av de vaksinene vi får denne uka er fra Moderna. Vi setter den første av disse på Grünerløkka i morgen. Det vil gi oss enda flere erfaringer, forteller Steen. 

Han presiserer at både Pfizer og Moderna sine vaksiner er trygge å bruke. 

– Vaksinen er trygg, gratis og frivillig. Jeg oppfordrer alle som får tilbud om vaksine til å benytte seg av det. 

– God opplevelse

En som nylig har fått Pfizer-vaksinen er 84 år gamle Astrid Sæther. Hun forteller at selv om hun var litt skeptisk til å begynne med, har hun nå tatt vaksinen og er godt fornøyd med det.

– Det gikk veldig fint og var ikke vondt. Jeg har heller ikke merket noe bivirkninger etter den første dosen. Nå mangler jeg bare dose nummer to, forklarer Sæther.

Sæther er positiv til at folk skal benytte seg av tilbudet om vaksine. 

– Jeg har troa på at vaksinen vil virke hvis folk tar den. Jeg synes likevel det er litt feil at vi eldre blir prioritert før helsevesenet. Sykepleierne er jo i kontakt med så mange mennesker, og det ville vært riktig at de fikk vaksine først mener jeg. Det er godt å se at de nå får tilbudet i Oslo. 

 

Emneord: 
Tags: