Marka: Her møtes folk og går på ski utenfor Oslo. Foto: Tuva Hjeltnes Bull

Smittevern og skiglede på Østlandet

– Det er mindre risiko for smitte utendørs enn innendørs, sier kommuneoverlege i Hamar Cecilie Blakstad Eikenes. Det er likevel viktig å holde avstand i skiløypene.
Mandag, 18 januar, 2021 - 14:20

Én bildør går opp mens en annen smeller igjen. Ski og staver, smørning og solbriller hentes frem og pakkes ned. Folk suser smilende forbi i løypa, og én rekker såvidt å komme med et kjapt “hei” i forbifarten.

Forrige helg var parkeringsplassen på Gåsbu i Hamar tettpakket med biler. Strålende sol og grader ned mot minus femten varslet om bra skiføre og gode muligheter for å komme seg ut. 

Det har vært flere slike solskinnsdager på Østlandet den siste tiden. Også i Oslo ønsket folk å utnytte det gode været. Ruter har flere ganger oppfordret folk til ikke bruke kollektivtransport om de ikke absolutt må. Mange har likevel våget seg på banen denne lørdagen. 

Økt aktivitet utendørs

Skiforeningen har merket seg at mange tar turen ut, gjennom tilbakemeldinger fra løypebasene sine. 

– Det er naturligvis gledelig at folk ønsker å bruke fritiden sin i Marka, selv om det skaper noen utfordringer når vi samtidig skal leve etter strenge smitteverntiltak, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen Trine Rom Giving.


Mange nyttet muligheten til å få seg en skitur i vinværet. Foto: Tuva Bull Hjeltnes 

Altså ser det ut som at mange fortsatt kommer seg ut på tur. 

– Det er nok parkeringsplasser nær Marka i og rundt Oslo, og hvis man starter turen tidlig eller sent på dagen, unngår man rushet. Har man ikke mulighet til å få seg en skitur, er annen aktivitet like bra. Ta med barna og et akebrett til nærmeste lekeområde, eller gå en tur på bena i nærområdet ditt, legger Giving til. 

I Hamar er det dårlig med kollektivtilbud til og fra skiløypene. Leder ved Vang skiløypeforening Kjetil Alm-Kristiansen sier derimot at de også merker økt aktivitet.

– Vi ser en stor økning i antall skiløpere i løypenettet på Hedmarksvidda. De to siste helgene har det vært helt fult på parkeringsplassen på Gåsbu samt på utfartsstedene litt lenger inn på hedmarksvidda. Det er tydelig at folk ønsker å bruke naturen og trene i den. 

Lokalavisen for Hamar, HA, meldte også om at det var stappfult av folk i løypene tidligere i januar.

 


Skiløypene var godt preppa og med varme klær ble det en god dag i løypene. Foto: Emma Sofie Langseth Sørli

Viktig å holde avstand

Når det gjelder smittevern, er rådene de samme fra alle kildene vi har vært i kontakt med. 

– Det viktigste er å holde avstand til andre enn dem i din egen husstand. Det pleier å gå greit i Marka, der det i utgangspunktet er god plass. Når vi har på oss ski, holder vi automatisk avstand til dem foran og bak oss, og så må vi ta hensyn når vi passerer hverandre, sier Giving. 

Det samme sier Alm-Kristensen.

– Vi ser på det som bare positivt at folk møtes og går på ski nå. Det er mye bedre å bruke kroppen og være ute i naturen hvor det er god plass, enn å være inne på, for eksempel, et kjøpesenter. Men det er like viktig å holde avstand til andre når man er ute og går på ski, som det er andre steder.

Kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes i Hamar bekrefter denne informasjonen i et intervju.

– Det er viktig å holde minst én meter avstand til andre. Ved høy intensitet bør man holde minst to meters avstand. Dersom alle er oppmerksomme på å holde god avstand til hverandre bør det være fullt mulig å reise på skitur uten å utsette seg for smitterisiko.  

Fin dag i løypa

Ingrid Håkonsen Alnæs er en av dem som tok turen til Gåsbu tidlig på morgenen for å slippe unna den største folkemengden. Ikledd turbukse, rød vindjakke og pannebånd fra Swix så det ut som Alnæs var godt kledd for dagens skitur. 


Her går studenten Ingrid Alnæs en tidlig morgentur på Gåsbu. Foto: Emma Sørli

Hun forklarer at hun ikke føler seg utrygg her ute, men at hun har tenkt over situasjonen rundt smittevern. 

– Jeg tenker jo litt på det. Man er veldig mange som passerer hverandre her, men det er jo hvertfall en meter mellom sporene så jeg tror det er greit. Jeg skjønner at folk vil ut nå. 

Hårtuppene hennes er hvite av frost, mens kinnene er røde. Alnæs er en av mange studenter som har valgt å bo hjemme hos foreldrene sine frem til tiltakene i Oslo løses opp. Hun forteller at hun liker å være i aktivitet, og at det da ble enklere å bli i Innlandet.

– Jeg studerer egentlig i Oslo men har valgt å bli her hjemme en stund til før jeg drar tilbake. Har sett at det hoper seg opp med folk på t-baner og trikker i Oslo og det orker jeg ikke. Det er bedre å kunne kjøre bilen min opp hit for meg selv. 

Folk er stort sett flinke


– Jeg har aldri brukt så mye klor før, sier Jensen. På grunn av korona har det blitt mye mer vasking. Foto: Tuva Bull Hjeltnes 

På Ullevålseter i Oslo har de tatt i bruk uteserveringen, til tross for at det er godt under ti minus ute. Et par forfrosne skigåere sier at de ikke tar sjansen på å gå inn på grunn av smitte. Andre har pakket seg inn med ullpledd og skjenket oppi en kopp med varm kakao for å holde varmen ute. 

Styrer på Ullevålseter, Birgitte Jensen, er iført stripete forkle med rød ullgenser over. På hodet har hun en svart lue. Det er tydelig at det er Jensen som har kontrollen på Ullevålseter, for i løpet av samtalen gir hun små, korte beskjeder til ansatte som smetter inn og ut dørene. 

Se hva Jensen og skigåere sier om smittevern i videoen under.

– Vi har gjort mange tiltak for å unngå smitte, blant annet har vi gjort slik at folk går inn en vei, og ut en annen. På vei inn er det håndsprit og vask, og det står oppslag om at man skal holde minst en meters avstand, forteller Jensen.

Inne i hytta er det satt opp pleksiglass mellom de ansatte og kundene, og etter man har handlet kan man registrere seg med navn og mobilnummer til eventuell smittesporing. Jensen sier at hun føler seg trygg, men at man aldri kan vite, plutselig er det smitte på hytta og de må stenge.


Det begynner å skumre ved Ullevålseter, og flere pakker ned skiene for dagen. Foto: Tuva Bull Hjeltnes 

Denne dagen har vist at det er viktig for folk å komme seg ut i naturen i disse tider. Det er ikke ofte vi ser så mange, og så blide, ansikter som i Marka og på Gåsbu denne lørdags formiddagen. 

Skumringen, sammen med lukten av bål, har lagt seg over den hvitkledde skogen. De fleste har allerede dratt, eller spent på seg skiene for å ta fatt på turen hjemover.