TRENINGSENTUSIAST: Laurynas Jakubavicius er én av flere treningsentusiaster som har funnet gleden i å trene på utegym under den pågående koronapandemien. Foto: Daniel Kjellgren

Lar seg ikke stoppe av bitende kulde

I Lillestrøm kommune er det lagt opp til at man kan trene selv under strenge koronarestriksjoner.
Mandag, 18 januar, 2021 - 11:46

Midt i mellom høystrakte furutrær og en gammel idrettshall brytes vinterstillheten. Lyden av iskaldt metall som stanger mot hverandre, spretter bortover den hvitkledde bakken. Noen få tapre mosjonister har tatt turen til Lillestrøm Idrettspark, en - for øyeblikket - snødekt utegym. Munnen fungerer som en fabrikkpipe og pumper ut røyk i takt med lungene deres. Den kalde vinden fra nord danser med landskapet som i en gammel østerriksk vals. Men de som trener virker ikke kalde, bare veldig fokuserte.

Lastebilsjåfør Laurynas Jakubavicius fra Litauen, er en av få som har trosset vær og vind for en time med fryste svetteperler og økt puls. 1, 2, 3, 4, hvisker han til seg selv, mellom de mekaniske hjerteslagene til treningsapparatet.

– Det er helt fantastisk her ute! Været og alt er helt supert, sier Jakubavicius.

Han er godt fornøyd med at kommunen legger til rette for fysisk aktivitet i en krevende tid.


TRENER: Laurynas Jakubavicius trener med vektmaskin i Lillestrøm idrettspark Foto: Daniel Kjellgren

Treningsparken i Lillestrøm sentrum er én av flere parker i Lillestrøm kommune. I sammarbeid med idrettslag og med støtte fra lokale bedrifter er det til sammen bygget syv parker på forskjellige steder i kommunen. Parken i Lillestrøm er bygget av kommunen i samarbeid med Idrettslaget Kraftsport, og stod ferdigstilt sommeren 2020.

Trives i kulden

Det er store kontraster mellom Lillestrøm Idrettspark, og et lunt treningsstudio med gulvvarme. Alt ligger likevel til rette for en god treningsøkt, dersom man klarer å klatre over den snødekte terskelen.

Årets aller første dager er nemlig hele 8,9 grader kaldere enn fjorårets gjennomsnittstemperatur for januar, viser tall hentet fra yr. Minusgrader til tross, det er fremdeles noen ivrige mosjonister som våger seg ut i den bitende kulden, og finner treningsglede der vi andre kun finner en ny kubbe til peisen.


FORNØYD: Laurynas Jakubavicius forteller at han er god fornøyd med at kommunen legger til rette for fysiskaktivitet i en krevende tid. Foto: Daniel Kjellgren

– Selv etter den sosiale nedstegningen, så tror jeg at jeg kommer til å benytte meg av idrettsparken. Det er bedre enn å trene på et innendørs treningsstudio, forteller Jakubavicius.


SNØ OG MINUSGRADER: Litt snø og minusgrader stopper ikke Laurynas Jakubavicius fra å trene. Foto: Daniel Kjellgren

Utegymmen, som er lokalisert mellom Åråsen stadion og Skedsmohallen, har blitt en populær arena for ivrige mosjonister under koronapandemien. Laurynas forteller at han prøver å tilpasse treningstidene til når det er minst folk, slik forsøker han å minimere risikoen for smitte.

– ­Når det er mer enn fem minus, så er det ganske få som er her. Men er det rundt null eller varmere, så er det veldig mange. Generelt prøver jeg alltid å trene morgenen, da vet jeg at det som regel er ganske stille her, sier han.

Ikke bekymret for smitte


BRA TILBUD: – Her får du trent alt, sier Nina Bakke Hansen Foto: Daniel Kjellgren

Nina Bakke Hansen har også sparket på seg broddene og tatt turen ut i vinterkulden. Hun er over gjennomsnittet opptatt av fysisk aktivitet, og har tidligere deltatt i blant annet VM i hinderløype. I likhet med Laurynas er hun full av lovord om det kommunen har fått til utenfor Skedsmohallen.

– Jeg synes det er et helt fantastisk tilbud. Du får trent hele kroppen. Man trenger egentlig ikke å være inne på et studio, her får du trent alt, sier Bakke Hansen.

Hansen føler seg trygg når hun bruker apparatene, med tanke på den rådende pandemien.

– Her ute er jeg ikke særlig bekymret for smitte. Det virker som at de fleste bruker hansker og passer på å holde avstand, sier hun.

Under kan du se treningsentusiasten sine tanker og tips for å komme seg ut i den bitende kulden:

Liten risiko

For de der hjemme som måtte vegre seg mot å benytte idrettsparken grunnet smitterisiko, er det trolig liten grunn til bekymring. Professor i medisinsk mikrobiologi og smittevernekspert ved UiT Ørjan Olsvik, kan berolige treningsivrige mosjonister med at smitterisikoen knyttet til utendørsaktiviteter er lav.

– Mesteparten av smitten er luftbåren, det vil si at du får viruset dypt ned i neseområdet og lungene. Det som smitter er aerosoler, altså det er små partikler som blir stående i luften. Når det er kaldt ute, faller disse raskere ned til bakken, forklarer Olsvik.

Vinterkalde temperaturer og god ventilasjon er derfor en god oppskrift for å unngå og bli smittet av det famøse viruset.

– Friluftssmitte synes å være et lite problem, spesielt nå når det er så kaldt. Vi har ikke sett en eneste en, så vidt jeg kan huske, som har blitt utsatt for sånn skikkelig frilufts-smitte, men det betyr ikke at det aldri har skjedd, avslutter han.

Har tett dialog for å hindre smittespredning

Kultursjef i Lillestrøm kommune Anne-Berit Haavind, forteller at smittevernsanbefalingene følges nøye opp.


Kultursjef i Lillestrøm kommune, Anne-Berit Haavind Foto: Christian Wangberg

– Vi har en tett dialog med idretten rundt smittevernstiltakene hele veien for at vi ikke skal bidra til å lage smittesteder i kommunen. Vi gjør jevnlige vurderinger, og følger de rådene vi får fra kommuneoverlegen, sier Haavind.

Idrettsparken får jevnlig tilsyn av kommunen, slik at de fortløpende kan gjøre vurderinger på om treningen foregår på en akseptabel og forsvarlig måte. Haavind er videre klar på at det ligger et personlig ansvar hos mosjonistene.

– Når det gjelder de utendørs apparatene så har vi oppslag slik at de som besøker parken vet hva som gjelder av regler og anbefalinger. Det er for eksempel anbefalt å bruke hansker og å minimere ansiktskontakt, sier hun.

 

Emneord: